SOS SŁODKKO-KWAŚNY Z ANANASEM, na zimę
/
0
Sos słodko-kwaśny z ananasem fot. Moja Książka Kucharska |
Sos słodko-kwaśny z ananasem.
Przepis na słodko-kwaśny sos z ananasem i kukurydzą na zimę.
Fantastyczny słodko-kwaśny sos z ananasem, kukurydzą, pomidorami, papryką i cebulą, który z powodzeniem możecie zrobić w domu do słoiczków na zimę. Eksplozja smaków. Gęsty, kolorowy sos do potraw z drobiem , do makaronu lub do ryżu.
Naprawdę genialny sos do przygotowania prostego i szybkiego obiadu.
Jak zrobić sos słodko-kwaśny z ananasem - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.
Korzystajcie z przepisu na sos słodko-kwaśny i ulepszajcie go. Polecam!
Oto składniki i przyprawy na sos słodko-kwaśny z ananasem.
SKŁADNIKI NA SOS SŁODKO-KWAŚNY Z ANANASEM:
- 2 żółte cukinie (bez pestek, ale ze skórką)
- 2 łyżki soli
- 1,5kg żółtych pomidorów
- 1,5kg żółtej papryki
- 1kg cebuli
- 3 łyżki oliwy z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią (może być zwykła)
- 1 i 1/2 szklanki octu
- 2szklanki cukru
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka ananasa
- opakowanie przyprawy do spaghetti bolognese
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka curry
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 opakowanie pektyny ( można ewentualnie dodać pod koniec gotowania - sos będzie bardziej gęsty)
- sól do smaku
Sos słodko-kwaśny z ananasem przepis.
PRZYGOTOWANIE SOSU SŁODKO-KWAŚNEGO Z ANANASEM:
Krok 1.
Cukinie (bez nasion) pokroiłam w niewielką kostkę, zasypałam 2 łyżkami soli i odstawiłam na około 2 godziny do macerowania - następnie kawałeczki cukinii dokładnie odcisnęłam z powstałego płynu.
Krok 2.
Pomidory pokroiłam na kawałki, wrzuciłam do garnka i na niewielkim ogniu, z dodatkiem 1 łyżki cukru pomidory rozgotowałam, następnie zblendowałam i przetarłam przez perlonowe sito, aby otrzymać gładki sos pomidorowy.
Krok 3.
Paprykę pozbawioną gniazd nasiennych oraz cebulę pokroiłam w niewielką kostkę.
Krok 4.
Do garnka wrzuciłam pokrojoną cebulę, dodałam 3 łyżki oliwy z pomidorami, czosnkiem i bazylią, poddusiłam chwilę (nie zrumienić), dodałam osączoną cukinię, paprykę, ocet oraz cukier - sos gotowałam przez 20 minut.
Krok 5.
Następnie do garnka z warzywami dodałam wcześniej przygotowany sos pomidorowy, osączoną kukurydzę, pokrojonego i osączonego z zalewy ananasa (zalewę z ananasa zostawiamy gdyż doprawiamy nią jeszcze później sos) oraz wszystkie przyprawy - gotowałam jeszcze wszystko przez około 10 minut. Sos słodko-kwaśny z ananasem można jeszcze doprawić solą oraz zalewą z ananasa.
Krok 6.
Gorący sos słodko-kwaśny z ananasem nałożyłam do wyparzonych, jeszcze gorących słoiczków i dokładnie zakręciłam. Odstawiłam do góry dnem przykryte czystą ściereczką. Kiedy sos słodko-kwaśny ostygł, wyniosłam słoiczki w chłodne i ciemne miejsce na przechowanie...pewnie nie na długo ;) bo zjemy i będzie trzeba jeszcze dorobić ;)
Następnie można zapasteryzować:
- w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików ) wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia;
- w piekarniku - wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 100- 120 stopni (w zależności od wielkości słoików) i pasteryzujemy przez 30 minut (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz