KRUPNIK TRADYCYJNY-krok po kroku
/
0
Krupnik przygotowany na rosole z cielęciny ma pyszny, charakterystyczny smak. Ugotowany na świeżych warzywach, koniecznie z boczkiem i ziemniakami.
KRUPNIK TRADYCYJNY na wywarze z cielęciny fot. Moja Książka Kucharska
Krupnik polski - tradycyjny
Przepis na tradycyjny polski krupnik krok po kroku.
Krupnik. Tradycyjna Polska zupa z kaszy perłowej, jęczmiennej, gryczanej bądź pęczaku - z ziemniakami i marchewką, ugotowana na wywarze z kurczaka lub cielęcych żeberek. Znakomity również, przygotowany na wywarze z podrobów kaczych lub gęsich.
Krupnik to chyba jedna z najstarszych zup w Polsce. Choć przez wieki przeszedł rozmaite przeobrażenia, to nadal jego istotą jest krupnicza esencja i kleistość, którą zawdzięcza gotowanej w nim kaszy. A więc, zupa o niezwykłej konsystencji, intensywnym aromacie i zniewalającym smaku.
Zupa krupnik przepis
SKŁADNIKI:
- 6 łyżek kaszy gryczanej lub perłowej
- 250g cielęciny z kością
- 1 marchewka
- 1 cebula, przekrojona na pół i podpieczona na suchej patelni
- kawałek selera
- 1 por (biała część)
- 1 korzeń pietruszki
- kilka kapeluszy suszonych grzybów leśnych
- po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- 1 listek laurowy
- 250g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- 50g boczku pokrojonego w kostkę
- sól i pieprz czarny i ziołowy do smaku
- posiekana natka pietruszki
Jak zrobić domowy krupnik tradycyjny na rosole - sprawdzony przepis krok po kroku.
Krok 1.
Mięso i grzyby zalewamy 1,5-2 litrami wody - gotujemy około 40 minut na wolnym ogniu.
Następnie do wywaru dodajemy marchew, selera, korzeń pietruszki, podpieczoną cebulę, lisek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela doprawiamy do smaku - gotujemy 20 minut.
Krok 2.
Wyjmujemy z rosołu mięso, grzyby oraz marchew - mięso i marchew kroimy w kostkę, a grzyby w paski.
Wywar przecedzamy mocno odciskając pozostałe warzywa.
Do odcedzonego wywaru dodajemy opłukaną i przebraną kaszę, pokrojone ziemniaki, mięso, marchew oraz grzyby. Gotujemy 15 minut, pod koniec dodajemy podsmażone skwareczki z boczku oraz natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Krupnik tradycyjny na rosole fot. Moja Książka Kucharska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz