Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KRUPNIK TRADYCYJNY-krok po kroku


Krupnik przygotowany na rosole z cielęciny ma pyszny, charakterystyczny smak. Ugotowany na świeżych warzywach, koniecznie z boczkiem i ziemniakami.


www.e-ksiazkakucharska.pl
KRUPNIK TRADYCYJNY na wywarze z cielęciny fot. Moja Książka Kucharska


Krupnik polski - tradycyjny

Przepis na tradycyjny polski krupnik krok po kroku.


Krupnik. Tradycyjna Polska zupa z kaszy perłowej, jęczmiennej, gryczanej bądź pęczaku - z ziemniakami i marchewką, ugotowana na wywarze z kurczaka lub cielęcych żeberek. Znakomity również, przygotowany na wywarze z podrobów kaczych lub gęsich.
Krupnik to chyba jedna z najstarszych zup w Polsce. Choć przez wieki przeszedł rozmaite przeobrażenia, to nadal jego istotą jest krupnicza esencja i kleistość, którą zawdzięcza gotowanej w nim kaszy. A więc, zupa o niezwykłej konsystencji, intensywnym aromacie i zniewalającym smaku. 


Zupa krupnik przepis


SKŁADNIKI:
  • 6 łyżek kaszy gryczanej lub perłowej
  • 250g cielęciny z kością
  • 1 marchewka
  • 1 cebula, przekrojona na pół i podpieczona na suchej patelni
  • kawałek selera
  • 1 por (biała część)
  • 1 korzeń pietruszki
  • kilka kapeluszy suszonych grzybów leśnych
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • 250g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 50g boczku pokrojonego w kostkę
  • sól i pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • posiekana natka pietruszki

Jak zrobić domowy krupnik tradycyjny na rosole - sprawdzony przepis krok po kroku.


Krok 1.
Mięso i grzyby zalewamy 1,5-2 litrami wody - gotujemy około 40 minut na wolnym ogniu.
Następnie do wywaru dodajemy marchew, selera, korzeń pietruszki, podpieczoną cebulę, lisek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela doprawiamy do smaku - gotujemy 20 minut.

Krok 2.
Wyjmujemy z rosołu mięso, grzyby oraz marchew - mięso i marchew kroimy w kostkę, a grzyby w paski.
Wywar przecedzamy mocno odciskając pozostałe warzywa.

Do odcedzonego wywaru dodajemy opłukaną i przebraną kaszę, pokrojone ziemniaki, mięso, marchew oraz grzyby. Gotujemy 15 minut, pod koniec dodajemy podsmażone skwareczki z boczku oraz natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl
Krupnik tradycyjny na rosole fot. Moja Książka Kucharska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger