BURACZKI ZASMAŻANE Z JABŁKIEM, do obiadu



moja ksiazka kucharska


BURACZKI ZASMAŻANE Z JABŁKIEM, do obiadu.


Buraczki zasmażane z jabłkiem to smaczny dodatek do obiadu, szczególnie z kotletem mielonym i młodymi ziemniaczkami 👌💓
Można je zrobić na wiele sposobów. Buraczki gotujemy w skórkach lub pieczemy w piekarniku.  Ścieramy je na puree lub na tarce z większymi oczkami. Przygotowujemy je na zasmażce, śmietanie lub maśle, z jabłkiem lub bez. Doprawiamy octem lub sokiem z cytryny.  Spróbujcie sami jakie to proste i pyszne :) A więc, buraczki w dłoń i zaczynamy!


SKŁADNIKI :
na 6  porcji
  • 1 kg buraków ćwikłowych, mniej więcej równej wielkości
  • 1 duże kwaskowe jabłko, obrane, starte na tarce z małymi oczkami
  • 1 cebula, najdrobniej posiekana
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól i biały pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Umyte buraki wkładamy do piekarnika na godzinę lub nieco dłużej (w zależności od wielkości buraków), pieczemy w 180 stopniach. Wyjmujemy jeszcze ciepłe (!), obieramy ze skórki i ucieramy na tarce z małymi otworami na puree. Można również zetrzeć na tarce z większymi oczkami (wówczas jabłko również tak ścieramy).

Krok 2.
Na rozgrzanym smalcu zasmażamy posiekaną cebulę, oprószamy mąką - smażymy, cały czas mieszając, aż mąka straci smak surowizny i nabierze złocistej barwy - jest to bardzo ważne, gdyż w przeciwnym razie posmak mąki będzie później wyczuwalny w potrawie.

Krok 3.
Bezpośrednio na zasmażkę wkładamy utarte buraczki, jabłko, doprawiamy do smaku cukrem, octem winnym, solą oraz pieprzem - przez kilka minut zasmażamy, aż połączą się smaki.

Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakuccharska.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger