Liczba gości w ciągu ostatniego roku

BURACZKI ZASMAŻANE - na ciepło, do obiadu



www.e-ksiazkakucharska.pl
Buraczki zasmażane do obiadu fot. Moja Książka Kucharska


Buraczki zasmażane.



Przepis na buraczki zasmażane, na ciepło do obiadu.


Buraczki zasmażane z jabłkiem to smaczny dodatek do obiadu, szczególnie z kotletem mielonym i młodymi ziemniaczkami 👌💓

Można je zrobić na wiele sposobów. Buraczki gotujemy w skórkach lub pieczemy w piekarniku.  Ścieramy je na puree lub na tarce z większymi oczkami. Przygotowujemy je na zasmażce, śmietanie lub maśle, z jabłkiem lub bez. Doprawiamy octem lub sokiem z cytryny.  Spróbujcie sami jakie to proste i pyszne :) A więc, buraczki w dłoń i zaczynamy!

Jak zrobić buraczki zasmażane do obiadu - przepis, składniki i przygotowanie.


Oto składniki i przyprawy na buraczki zasmażane do obiadu.

SKŁADNIKI NA BURACZKI ZASMAŻANE

na 6  porcji
  • 1 kg buraków ćwikłowych, mniej więcej równej wielkości
  • 1 duże kwaskowe jabłko, obrane, starte na tarce z małymi oczkami
  • 1 cebula, najdrobniej posiekana
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól i biały pieprz do smaku

Przepis na buraczki zasmażane do obiadu.


PRZYGOTOWANIE BURACZKÓW ZASMAŻANYCH


Krok 1.
Umyte buraki wkładamy do piekarnika na godzinę lub nieco dłużej (w zależności od wielkości buraków), pieczemy w 180 stopniach. Wyjmujemy jeszcze ciepłe (!), obieramy ze skórki i ucieramy na tarce z małymi otworami na puree. Można również zetrzeć na tarce z większymi oczkami (wówczas jabłko również tak ścieramy).

Krok 2.
Na rozgrzanym smalcu zasmażamy posiekaną cebulę, oprószamy mąką - smażymy, cały czas mieszając, aż mąka straci smak surowizny i nabierze złocistej barwy - jest to bardzo ważne, gdyż w przeciwnym razie posmak mąki będzie później wyczuwalny w potrawie.

Krok 3.
Bezpośrednio na zasmażkę wkładamy utarte buraczki, jabłko, doprawiamy do smaku cukrem, octem winnym, solą oraz pieprzem - przez kilka minut zasmażamy, aż połączą się smaki.

Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakuccharska.pl
Buraczki zasmażane do obiadu fot. Moja Książka Kucharska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger