KOTLETY MIELONE Z RYBY: przepis, jak zrobić
Kotlety mielone z ryby fot. Moja Książka Kucharska |
Przepis na klasyczne kotlety mielone z ryby mrożonej.
Doskonale w smaku kotleciki mielone z ryby z cebulą, natką pietruszki młodymi pędami czosnku. Pyszne domowe kotlety z ryby na obiad, najlepsze z krążkami cebulowymi i surówką z kapusty.
Jak zrobić perfekcyjne kotlety mielone z ryby - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.
Oto składniki i przyprawy na kotlety z ryby mrożonej.
Kotlety mielone z ryby fot. Moja Książka Kucharska |
SKŁADNIKI na kotlety mielone z ryby:
- 1 kg filetów z morskiej ryby
- 2 jajka
- duża cebula
- 2 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki drobno posiekanej zieleniny (najlepsze będą młode pędy czosnku i natka pietruszki)
- sól, pieprz
- łyżeczka przyprawy do ryb
- 8 średniej grubości krążków cebuli
- 1/2 szklanki mleka
- 5 oliwek (nie są konieczne)
- mąka krupczatka do panierowania cebuli
- tarta bułka lub otręby pszenne do panierowania sznycelków
- oliwa lub olej
PRZYGOTOWANIE kotletów mielonych z ryby - przepis krok po kroku:
Krok 1.
Z cebul, najlepiej lekko podłużnych, wykrawamy 8 krążków równej grubości, zalewamy mlekiem, odstawiamy w chłodne miejsce.
Krok 2.
Rozmrożone filety i lekko podsmażoną cebulę przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy jajka, tartą bułkę, zieleninę, przyprawy (masa rybna powinna być pikantna). Dobrze wyrobioną dzielimy na 8 równych części, formujemy zgrabne , okrągłe sznycelki, panierujemy w tartej bułce lub otrębach i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron. Przekładamy na wygrzany półmisek , przykrywamy i trzymamy w cieple.
Krok 3.
Wyjęte z mleka krążki cebuli odsączamy, panierujemy w mące i rumienimy na złoty kolor z obu stron na tłuszczu, w którym smazyły się sznycelki (gdy trzeba, tłuszcz uzupelniamy).
Usmażone, chrupiące krążki układamy na sznycelkach, przybieramy połówką oliwki i posypujemy zieleniną.
smacznego :)
Kotlety mielone z ryby fot. Moja Książka Kucharska |
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza