KOTLETY MIELONE Z RYBY: przepis, jak zrobić
/
0
Kotlety mielone z ryby. |
Przepis na pyszne kotlety mielone z ryby.
Pyszne kotlety rybne z cebulką i natką pietruszki. Łatwy i szybki przepis na mielone z morskiej ryby - do przygotowania można użyć np. dorsza albo innej białej ryby. Kotlety z mielonego mięsa ryby są delikatne i mięciutkie w środku z chrupiącą skórką z wierzchu; kotlety te doskonale smakują z sosem pomidorowym, ogórkowym albo chrzanowym. Podaję je z ziemniakami z wody, koperkiem i surówką.Jak zrobić kotlety mielone z ryby - poniżej wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.
Kotlety mielone z ryby. |
SKŁADNIKI na kotlety mielone z ryby:
- 500 kg filetów z morskiej ryby np. z dorsza
- 2 jajka
- duża cebula
- 3 łyżki tartej bułki + mleko do namoczenia
- 2 łyżki drobno posiekanej zieleniny (najlepsze będą młode pędy czosnku i natka pietruszki)
- sól, pieprz
- łyżeczka przyprawy do ryb
- tarta bułka lub otręby pszenne do panierowania sznycelków
- oliwa lub olej
Kotlety mielone z ryby przepis:
Krok 1.
- Cebulę drobno posiekać i podsmażyć.
- Bułkę tartą zalać mlekiem, dodać przyprawę do ryb, wymieszać i odstawić na chwilę, aby spęczniała.
- Rozmrożone albo świeże filety rybne i lekko podsmażoną cebulę przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy jajka, tartą bułkę namoczoną w mleku z przyprawą do ryb, zieleninę, sól, pieprz (masa rybna powinna być pikantna). Dobrze wyrobioną dzielimy na 6 równych części, formujemy zgrabne , okrągłe kotlety, panierujemy w tartej bułce lub otrębach i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron. Przekładamy na wygrzany półmisek , przykrywamy i trzymamy w cieple.
Gotowe kotlety mielone z ryby podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Do kotletów można przygotować pyszny sos.np:
Miłego gotowania!
Kotlety mielone z ryby. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz