KOTLETY MIELONE Z RYBY: przepis, jak zrobić


www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety mielone z ryby fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na klasyczne kotlety mielone z ryby mrożonej.


Doskonale w smaku kotleciki mielone z ryby z cebulą, natką pietruszki młodymi pędami czosnku. Pyszne domowe kotlety z ryby na obiad, najlepsze z krążkami cebulowymi i surówką z kapusty.

Jak zrobić perfekcyjne kotlety mielone z ryby - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.


Oto składniki i przyprawy na kotlety z ryby mrożonej.




www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety mielone z ryby fot. Moja Książka Kucharska


SKŁADNIKI na kotlety mielone z ryby:



  • 1 kg filetów z morskiej ryby


  • 2 jajka


  • duża cebula


  • 2 łyżki tartej bułki


  • 2 łyżki drobno posiekanej zieleniny (najlepsze będą młode pędy czosnku i natka pietruszki)


  • sól, pieprz


  • łyżeczka przyprawy do ryb


  • 8 średniej grubości krążków cebuli


  • 1/2 szklanki mleka


  • 5 oliwek (nie są konieczne)


  • mąka krupczatka do panierowania cebuli


  • tarta bułka lub otręby pszenne do panierowania sznycelków


  • oliwa lub olej


PRZYGOTOWANIE kotletów mielonych z ryby - przepis krok po kroku:


Krok 1.
Z cebul, najlepiej lekko podłużnych, wykrawamy 8 krążków równej grubości, zalewamy mlekiem, odstawiamy w chłodne miejsce.

Krok 2.
Rozmrożone filety i lekko podsmażoną cebulę przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy jajka, tartą bułkę, zieleninę, przyprawy (masa rybna powinna być pikantna). Dobrze wyrobioną dzielimy na 8 równych części, formujemy zgrabne , okrągłe sznycelki, panierujemy w tartej bułce lub otrębach i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron. Przekładamy na wygrzany półmisek , przykrywamy i trzymamy w cieple.

Krok 3.

Wyjęte z mleka krążki cebuli odsączamy, panierujemy w mące i rumienimy na złoty kolor z obu stron  na tłuszczu, w którym smazyły się sznycelki (gdy trzeba, tłuszcz uzupelniamy). 
Usmażone, chrupiące krążki układamy na sznycelkach, przybieramy połówką oliwki i posypujemy zieleniną.

smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety mielone z ryby fot. Moja Książka Kucharska


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger