Sajgonki z mięsem mielonym i grzybami shiitake
Sajgonki. |
Oryginalne sajgonki z mięsem mielonym, grzybami shiitake i warzywami - przepis na sos do sajgonek
Przepis na tradycyjne azjatyckie smażone sajgonki - pyszne, cudownie chrupiące, wypełnione niesamowitym nadzieniem z makaronu ryżowego, grzybów shiitake, dymką ze szczypiorkiem, startą marchewką i mieloną wieprzowiną. Sajgonki podawane z ostro-słodkim sosem przygotowanym z cukru, octu ryżowego, ze świeżą papryczką chili i czosnkiem.
Smażone sajgonki przygotowuje się albo ze specjalnego ciasta z mąki pszennej (takie ciasto na sajgonki można kupić gotowe w wielu sklepach azjatyckich) albo z papieru ryżowego. Choć obie wersje są pyszne, to różnią się jednak smakiem.
Do farszu, na sajgonki, mięso musi być drobno zmielone i dobrej jakości, niezbyt tłuste. Sajgonki można przygotować wcześniej i przetrzymać kilka godzin w lodówce przed smażeniem.
Sajgonki. |
Przepis na domowe sajgonki z mięsem i warzywami.
Jeszcze jakieś kilkadziesiąt lat temu, sajgonki uważane były za egzotykę i mało komu były znane. Dziś kuchnia azjatycka jest znana niemal wszędzie a popularne sajgonki mają wielu wielbicieli. Coraz więcej osób przygotowuje je samodzielnie w domu.
Kuchnia azjatycka - wypróbowane przepisy:
- Tajska zupa Tom yum z kurczakiem>>>
- Kurczak Tikka Masala>>>
- Kurczak Teryiaki>>>
- Kurczak smażony z warzywami i makaronem>>>
- Kurczak w cytrynowym sosie po chińsku>>>
- Curry z kurczaka po indyjsku>>>
- Żółte curry z kurczakiem>>>
- Curry z kurczaka i mango>>>
Sajgonki. |
Składniki i przyprawy na sajgonki i sos do nich:
- około 50g cienkiego makaronu ryżowego
- 6 grzybów shiitake świeżych albo suszonych (suszone wcześniej namaczamy), drobno posiekamy
- 4 małe dymki posiekane razem ze szczypiorkiem
- 1 mała marchewka, starta na tarce do warzyw z dużymi oczkami
- około 350g mielonego mięsa wieprzowego
- paczka cienkich płatów ciasta na sajgonki (około 20 sztuk), mrożone
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej roztartej z około 2 łyżeczkami zimnej wody
- jasny sos sojowy, sól, pieprz do smaku
- olej do głębokiego smażenia
Sos do sajgonek:
- 2 łyżki miałkiego cukru
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki wody
- 2 świeże strąki papryczki chili, drobno posiekane (bez pestek)
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
Jak zrobić sajgonki - przepis krok po kroku:
- Przygotować sos do sajgonek: do małego garnuszka wlać wodę i ocet ryżowy, wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, następnie zwiększyć ogień i gotować kilka minut, aż powstanie gęsty syrop. Sos wymieszać z posiekaną papryczką chili i czosnkiem. odstawić do ostudzenia.
- Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu, dokładnie osączyć z wody. Po odciśnięciu pokroić makaron na kilkucentymetrowe odcinki.
- Jeżeli masz suszone grzyby shiitake, namocz je na 10 minut w ciepłej wodzie, następnie odciśnij i posiekaj dość drobno.
- Przygotować farsz do sajgonek: rozgrzać na patelni około 1 łyżkę oleju, wsypać posiekaną dymkę, startą marchewkę, a następnie mieloną wieprzowinę. Smażyć , mieszając drewnianą łyżką przez około 10 minut. Zdjąć z ognia i doprawić sosem sojowym, solą oraz pieprzem. Włożyć makaron ryżowy (starannie odcedzony) i posiekane grzyby. Całość wymieszać i odstawić.
- Rozłożyć na desce płat ciasta na sajgonki (pozostałe trzymać pod wilgotną ściereczka, aby nie obsychały), posmarować z wierzchu mąką ziemniaczaną roztartą z zimną wodą, położyć porcję farszu i zwijać w rolki, zakładając brzegi ciasta na farsz. Brzegi ciasta posmarowane mąką ziemniaczaną powinny się sklejać.
- W woku lub dużej patelni rozgrzać olej. Smażyć po kilka sajgonek przez około 6-8 minut, kilkakrotnie je obracając podczas smażenia. Olej nie powinien być zbyt gorący, aby farsz w środku mógł się zagrzać.
Sajgonki. |
Sajgonki. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz