Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Sajgonki z mięsem mielonym i grzybami shiitake

 

sajgonki
Sajgonki.

Oryginalne sajgonki z mięsem mielonym, grzybami shiitake i warzywami - przepis na sos do sajgonek

     Przepis na tradycyjne azjatyckie smażone sajgonki - pyszne, cudownie chrupiące, wypełnione niesamowitym nadzieniem z makaronu ryżowego, grzybów shiitake, dymką ze szczypiorkiem, startą marchewką i mieloną wieprzowiną. Sajgonki podawane z ostro-słodkim sosem przygotowanym z cukru, octu ryżowego, ze świeżą papryczką chili i czosnkiem.

    Smażone sajgonki przygotowuje się albo ze specjalnego ciasta z mąki pszennej (takie ciasto na sajgonki można kupić gotowe w wielu sklepach azjatyckich) albo z papieru ryżowego. Choć obie wersje są pyszne, to różnią się jednak smakiem.

     Do farszu, na sajgonki, mięso musi być drobno zmielone i dobrej jakości, niezbyt tłuste. Sajgonki można przygotować wcześniej i przetrzymać kilka godzin w lodówce przed smażeniem.

sajgonki
Sajgonki.

Przepis na domowe sajgonki z mięsem i warzywami.

  Sajgonki to rodzaj drobnej przystawki, zwykle podawane są przed posiłkiem, są bardzo łatwe w przygotowaniu, a jak dojdziemy do wprawy to także i szybkie.

 Jeszcze jakieś kilkadziesiąt lat temu, sajgonki uważane były za egzotykę i mało komu były znane. Dziś kuchnia azjatycka jest znana niemal wszędzie a popularne sajgonki mają wielu wielbicieli. Coraz więcej osób przygotowuje je samodzielnie w domu.

Kuchnia azjatycka - wypróbowane przepisy:

sajgonki
Sajgonki.

Składniki i przyprawy na sajgonki i sos do nich:

  • około 50g cienkiego makaronu ryżowego
  • 6 grzybów shiitake świeżych albo suszonych (suszone wcześniej namaczamy), drobno posiekamy
  • 4 małe dymki posiekane razem ze szczypiorkiem
  • 1 mała marchewka, starta na tarce do warzyw z dużymi oczkami
  • około 350g mielonego mięsa wieprzowego
  • paczka cienkich płatów ciasta na sajgonki (około 20 sztuk), mrożone
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej roztartej z około 2 łyżeczkami zimnej wody
  • jasny sos sojowy, sól, pieprz do smaku
  • olej do głębokiego smażenia

Sos do sajgonek:

  • 2 łyżki miałkiego cukru
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki wody
  • 2 świeże strąki papryczki chili, drobno posiekane (bez pestek)
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany

Jak zrobić sajgonki - przepis krok po kroku:


Krok 1.
  • Przygotować sos do sajgonek: do małego garnuszka wlać wodę i ocet ryżowy, wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, następnie zwiększyć ogień i gotować kilka minut, aż powstanie gęsty syrop. Sos wymieszać z posiekaną papryczką chili i czosnkiem. odstawić do ostudzenia.
Krok 2.
  • Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu, dokładnie osączyć z wody. Po odciśnięciu pokroić makaron na kilkucentymetrowe odcinki.
  • Jeżeli masz suszone grzyby shiitake, namocz je na 10 minut w ciepłej wodzie, następnie odciśnij i posiekaj dość drobno.
Krok 3.
  • Przygotować farsz do sajgonek: rozgrzać na patelni około 1 łyżkę oleju, wsypać posiekaną dymkę, startą marchewkę, a następnie mieloną wieprzowinę. Smażyć , mieszając drewnianą łyżką przez około 10 minut. Zdjąć z ognia i doprawić sosem sojowym, solą oraz pieprzem. Włożyć makaron ryżowy (starannie odcedzony) i posiekane grzyby. Całość wymieszać i odstawić.
Krok 4.
  • Rozłożyć na desce płat ciasta na sajgonki (pozostałe trzymać pod wilgotną ściereczka, aby nie obsychały), posmarować z wierzchu mąką ziemniaczaną roztartą z zimną wodą, położyć porcję farszu i zwijać w rolki, zakładając brzegi ciasta na farsz. Brzegi ciasta posmarowane mąką ziemniaczaną powinny się sklejać.
Krok 5.
  • W woku lub dużej patelni rozgrzać olej. Smażyć po kilka sajgonek przez około 6-8 minut, kilkakrotnie je obracając podczas smażenia. Olej nie powinien być zbyt gorący, aby farsz w środku mógł się zagrzać.
Usmażone sajgonki wykładać na kratkę albo papierowy ręcznik i podawać z przygotowanym wcześniej sosem z czosnkiem i chili i surówka z kapusty.

Jeżeli nie wykorzystaliśmy wszystkich płatów mrożonego ciasta na sajgonki, można je z powrotem zamrozić w szczelnym opakowaniu.

Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Sajgonki.

sajgonki
Sajgonki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger