Liczba gości w ciągu ostatniego roku

OGÓRKI KONSERWOWE NA ZIMĘ - najlepsze

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ogórki konserwowe na zimę 

Ogórki konserwowe na zimę.


Przepis na pyszne ogórki konserwowe z curry.


Absolutnie pyszne ogórki konserwowe do chleba z masłem z curry, na zimę. Przepis na te ogórki jest prosty i dość klasyczny. Polecam przygotować kanapki z pasztetem z wątróbki i tymi ogórkami - to naprawdę pyszne połączenie.

Ogórki konserwowe zalewa.


Nie dodajemy żadnego oleju i ściśle trzymamy się przepisu. Proporcje podanych na zalewę składników są dość dokładne, po to, aby uzyskać odpowiednią kwasowość zalewy. W takim środowisku ewentualne drobnoustroje nie będą mogły się rozwijać i ogórki powinny bardzo dobrze się przechowywać.


Ogórki konserwowe z curry.


Ta zalewa jest naprawdę najlepsza - na słodko, z curry. Ważne, aby ogórków nie upychać zbyt ciasno do słoików. Należy pozostawić odpowiednio dużo miejsca na zalewę, ponieważ właśnie ona nadaje tej sałatce z ogórków smak. Do zalewy można dodać 5 łyżeczek nasion selera, będzie wtedy jeszcze lepsza.

1 szklanka = 250ml

Jak zrobić ogórki konserwowe na zimę - najlepszy przepis, składniki i przygotowanie.




Oto składniki i przyprawy na ogórki konserwowe na zimę.


SKŁADNIKI:
na 5 litrowych słoików*

Dzień 1.
  • 4 kg ogórków do konserwowania
  • 1/2 szklanki soli do przetworów
  • zimna woda
Dzień 2.
  • 3 i 3/4 szklanki cukru
  • 900ml octu spirytusowego 10%
  • 900ml wody
  • 3 łyżki nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka curry w proszku
* z tej ilości składników mogą wyjść 4 pełne litrowe słoiki i jeden nie do końca wypełniony. Na wszelki wypadek polecam przygotować sobie jeden słoik półlitrowy, gdyby na litrowy nie wystarczyło ogórków.

Przepis na ogórki konserwowe na zimę.


PRZYGOTOWANIE:

Dzień 1.
Ogórki umyć pod bieżącą wodą, odciąć z każdego końca po 3mm, a potem pokroić na plasterki o grubości ok. 3mm.

W dużej misce ułożyć ogórki warstwami przesypując je solą, zalać zimną wodą, tak aby ogórki schowały się mniej więcej 2,5cm pod jej powierzchnią i przycisnąć talerzem.

Miskę przykryć i pozostawić w niskiej temperaturze na 8 do 18 godzin.


Dzień 2.
Przygotować słoiki oraz nakrętki - wyszorować i wyparzyć ( absolutnie nie używać uszkodzonych nakrętek, przetwory nie tylko mogą źle się przechować, ale także stać się szkodliwe dla zdrowia).

Ogórki odcedzić i dokładnie opłukać z solanki, osączyć.

Do dużego garnka wlać ocet, wodę, dodać cukier i pozostałe przyprawy - doprowadzić do wrzenia, często mieszając. 

Kiedy cukier całkowicie się rozpuści wrzucić ogórki, i ponownie doprowadzić całość do wrzenia, od czasu do czasu przyciskać ogórki, aby zanurzyć je w cieczy - zdjąć z ognia.

Łyżką cedzakową nakładać gorące ogórki do słoików, pozostawiając ok. 2,5cm wolnej przestrzeni u góry, dopełnić słoik gorącą zalewą, pozostawiając w górnej części ok. 1 cm wolnego miejsca.
Usunąć ze słoika powietrze, w razie potrzeby dolać gorącej zalewy. Wytrzeć brzeg słoika i nałożyć gorące wieczko, dokręcić na tyle mocno ile się da. 

słoiki wstawiamy do odpowiednio dużego garnka, wlewamy wodę do około 3/4 wys. słoików, przykrywamy garnek i doprowadzamy do wrzenia. Pasteryzacja trwa 10 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik, zdjąć pokrywkę i pozostawić słoiki w wodzie jeszcze na 5 minut. 
Potem wystawić słoiki na czystą ściereczkę do góry dnem, przykryć kolejną ściereczka i pozostawić na 24 godziny. 
Sprawdzić stan zamknięcia słoików. Słoiki, które się nie zamknęły, należy przechowywać w lodówce.


Ogórki konserwowe na zimę z czym i do czego podać?


Oto kilka pomysłów z czym podać ogórki konserwowe:
  • ogórki konserwowe do chleba z masłem i pasztetem z wątróbki lub kaczki
  • ogórki konserwowe z grillowanym serem
  • ogórki konserwowe do burgera
  • ogórki konserwowe, ziemniaki z koperkiem i kotlety mielone z cebulą i czosnkiem
  • ogórki konserwowe do hot dogów
Ogórki konserwowe przygotowane zostały wg. przepisu Jennifer Mackenzie.
Z niewielkimi zmianami.

Absolutnie pyszne. Polecam!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ogórki konserwowe na zimę 

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

2 komentarze:

  1. Tak przygotowane ogóreczku muszą być pyszne. Aż nabrałam ochoty na zrobienie kilku słoiczków. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z czystym sumieniem polecam �� Ogorki są rewelacyjne. Jeszcze będę dorabiać, bo coś czuję, że do zimy już ich nie będzie ����

      Usuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger