SZYBKI CHLEB DOMOWY

PRZEPIS NA CHLEB DOMOWY





























Chleb domowy.


Przepis na szybki domowy chleb.


Prościej być już chyba nie może :) Szybki domowy chleb z mąki pszennej, żytniej oraz orkiszowej. 


Jak zrobić domowy chleb - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.



Oto składniki i przyprawy na domowy chleb.



SKŁADNIKI: 

 na 1 bochenek o wadze ok. 800g


  • 500g mąki pełnoziarnistej 3 zboża


  • 1 czubata łyżeczka soli


  • 1 łyżeczka cukru


  • 1-2 łyżki oliwy


  • 25g świeżych drożdży


  • 350 ml letniej wody


  • mak, ziarna sezamu, słonecznika lub płatki owsiane do posypania chleba

Przepis na domowy chleb


PRZEPIS NA CHLEB DOMOWY

PRZYGOTOWANIE:

SPOSÓB WYKONANIA W PIEKARNIKU:

Krok 1.
Do dużego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, oliwę oraz rozpuszczone w letniej wodzie drożdże, wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej luźnej konsystencji,  ok. 8 minut. 

*ciasto chlebowe możemy również przygotować za pomocą miksera (musi być mocny z odpowiednimi mieszadłami do gęstych ciast). Przez 2 minuty wyrabiamy ciasto na wolnym biegu, następnie przez 5-6 minut na wysokich obrotach miksera i gotowe.  

Przykrywamy je mokrą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.



Krok 2.
Następnie wyjmujemy ciasto z naczynia i wkładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (powinno zajmować max. 1/2 wysokości blaszki), gładzimy powierzchnię mokrą dłonią, przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 35-40 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Napuszone ciasto posypujemy ziarnami maku, sezamu, słonecznika lub płatkami owsianymi - wedle własnego upodobania . Przed włożeniem do piekarnika powierzchnię chleba możemy zwilżyć wodą.


Krok 3.

Wyrośnięty chleb delikatnie przenosimy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy przez 30-35 minut na jego dolnym poziomie. Upieczony chleb poznamy po tym, kiedy jego brzegi zaczną wyraźnie odchodzić od formy.

Smacznego :)



PRZEPIS NA CHLEB DOMOWY

2 komentarze:

  1. Wspaniały chleb!! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleb wyszedł świetny, dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger