SZNYCLE Z INDYKA - przepis
/
3
Sznycle z indyka.
Przepis na sznycle z indyka w panierce.
Sznycle z indyka smażone w panierce z bułki tartej z dodatkiem parmezanu. Pyszne kotlety z indyka z serem.
Jak zrobić sznycle z indyka - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.
Oto składniki i przyprawy na sznycle z indyka .
SKŁADNIKI:
- 4 małe sznycle z indyka
- bułka tarta + starty parmezan do panierowania
- pieprz
- 1-2 jajka do panierowania
- mąka do panierowania
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 100ml bulionu drobiowego (może być z koncentratu)
- 1/2 łyżeczki zielonego pieprzu
- sól
- cukier
- oliwa do smażenia
- 1-2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Mięso płuczemy, wycieramy skropioną octem ściereczką, dokładnie oczyszczamy z błonek i tłuszczyku.
Cebulę obieramy, kroimy w paseczki. Marchewki obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw wykrawamy cienkie, długie paseczki (niby wstążki).
Krok 2.
W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i wstążki z marchewki (kilka wstążek zostawiamy do dekoracji), podsmażamy, dolewamy bulion i gotujemy około 5 minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem zielonym oraz cukrem.
Krok 3.
W oddzielnych naczyniach przygotowujemy panierkę : bułkę tartą wymieszaną ze startym parmezanem, w innej miseczce rozmącone jajka, a w kolejnej mąkę. Mięso panierujemy kolejno w mące, potem w jajku, a następnie w serze wymieszanym z bułką tartą. Panierkę mocno dociskamy!
Krok 4.
Sznycle z indyka smażymy na rozgrzanym oleju około 3 minuty - w trakcie smażenia kotlety kilkakrotnie odwracamy.
Gotowe sznycle wykładamy na wygrzane talerze, układamy obok makaron marchewkowy.
Oto kilka pomysłów na obiad :
- sznycle z indyka z tłuczonymi ziemniakami, koperkiem i surówka z marchewki
- sznycle z indyka z frytkami i surówką jarzynową
- sznycle z indyka, ziemniaki z wody, koperek i ćwikła z chrzanem
- sznycle z indyka, kasza jęczmienna i buraczki zasmażane na ciepło
Smacznego :)
Przepis jest ciekawy, a sznycle wyszły piękne :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, wyszły pyszne :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń