KUTIA JAK MARZENIE


KUTIA JAK MARZENIE



Ta bardzo lubiana potrawa wigilijna pochodzi z kresów, do dziś oryginalnie przygotowywana nie tylko na Podlasiu i Lubelszczyźnie. Od tego dania na Litwie nazywano nawet wieczerzę wigilijną. Ta potrawa kuchni wschodniosłowiańskiej przygotowywana była zazwyczaj z pszenicy, miodu, orzechów, rodzynek, obecnie dodajemy np. kandyzowaną skórkę pomarańczy oraz zmielonego solidnie maku.

Zdecydowanie obłędne danie, taka polskość na talerzu, nowoczesna, ale nie przekombinowana. 

Polecam Wam przepis, który wyszperałam w książce Pana Łebkowskiego, najlepszy, wart jest wypróbowania :)


SKŁADNIKI:
  • 200g obłuskanej pszenicy
  • 200g maku
  • 200ml płynnego miodu
  • 100g migdałów bez skórki
  • 100g orzechów włoskich
  • 50g rodzynek
  • 4 figi
  • 6 daktyli
  • 1/2 startej laski wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego
  •  skórka starta z 1 cytryny
  • 50ml rumu
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Pszenicę płuczemy, zalewamy zimną wodą, moczymy przez kilka godzin, odcedzamy, zalewamy wrzątkiem - gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 3 godziny (ziarna mają być miękkie, ale nie rozgotowane ), odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 2.
Opłukany mak zalewamy wrzątkiem, gotujemy 20 minut, osączamy, mielimy trzykrotnie.

Krok 3.
10 migdałów odkładamy na później, pozostałe drobno kroimy z orzechami włoskimi, figi i daktyle kroimy w paski, dodajemy rodzynki i polewamy rumem.

Krok 4.
Pszenicę łączymy  z makiem, miodem, dodajemy bakalie, skórkę cytrynową, wanilię, mieszamy- odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 
Przybieramy migdałami i podajemy .

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Ja nigdy kutii nie jadłam ;(
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować, może akurat spodoba się potrawa :)

      Usuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger