MAKOWIEC DROŻDŻOWY, najlepszy przepis
/
6
Makowiec drożdżowy.
Najlepszy przepis na makowiec drożdżowy.
Niezwykle smaczny tradycyjny makowiec drożdżowy, z dużą ilością maku i bakaliami. W sam raz wilgotny, długo utrzymujący świeżość. Makowce drożdżowe pieczemy głównie na Wigilię i Święta w postaci zawijanego ciasta drożdżowego tzw. strucla z makiem.
Święta bez pysznych ciast? Niemożliwe.
Makowiec, czyli sławna strucla makowa od dawna zajmuje w kuchni polskiej wyjątkowe miejsce, bez niej do dzisiaj nie mogą się obyć święta Bożego Narodzenia.
Jak zrobić makowiec drożdżowy - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.
Oto składniki i przyprawy na makowiec drożdżowy.
SKŁADNIKI:
na ciasto drożdżowe:
- 500g mąki pszennej
- 40g świeżych drożdży
- 250ml mleka
- 100g cukru
- 100g masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- sól
- 400g maku
- 200g cukru
- 50g masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki miodu
- 150g rodzynek
- 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- skórka starta z jednej cytryny
- 2 białka
- sól
Makowiec drożdżowy - przepis.
Krok 1.
Przygotowujemy ciasto drożdżowe: drożdże rozcieramy z łyżką cukru kryształu i ciepłym mlekiem, dodajemy 100g mąki, mieszamy - odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z pozostałym cukrem kryształem.
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodajemy żółtka utarte z cukrem, 1 białko, pozostałą mąkę oraz szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy, aż przestanie kleić się do ręki, wlewamy rozpuszczone masło, wsypujemy cukier waniliowy, jeszcze wyrabiamy, przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2.
Przygotowujemy nadzienie: opłukany i osączony mak zalewamy wrzącą wodą - gotujemy 10 minut. Odcedzamy, odciskamy z płynu - mielimy 3 razy .
W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mak, cukier biały i waniliowy, miód, opłukane i osączone rodzynki, posiekaną drobno skórkę pomarańczową i skórkę cytrynową - smażymy farsz 10 minut, mieszając, zdejmujemy z ognia.
Białka ubijamy na sztywną pianę - mieszamy z farszem.
Krok 3.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy je na prostokątny placek o grubości 5mm i smarujemy białkiem. Przenosimy ciasto na papier do pieczenia, rozsmarowujemy nadzienie z maku, pozostawiamy nieposmarowane brzegi o szer. 1,5cm, zwijamy ciasto w rulon, owijamy papierem, zakręcamy końce papieru.
Krok 4.
Do foremek wkładamy ciasto z papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie wkładamy do piekarnika, pieczemy 30 minut w 200-220 stopniach, studzimy.
Krok 5.
Przygotowujemy lukier do polania : cukier puder ucieramy z łyżką wody, strucle smarujemy lukrem, posypujemy drobno pokrojoną skórką pomarańczową, podajemy.
Smacznego :)

*makowiec został przygotowany wg. przepisu Pana Andrzeja Łebkowskiego.
uwielbiam strucle, makowiec jest u mnie obowiązkowy na Święta :)
OdpowiedzUsuńU mnie również :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuń...i jest smakowity..baardzo :)
Usuńłatwy w przygotowaniu, udaje się zawsze? Pierwszy raz będe piekla i mam obawy
OdpowiedzUsuńwg tego przepisu mnie wychodzi, wszystko powinno być ok :) pozdrawiam ciepło :)
Usuń