SILA TKWI W KAPUSCIE - BIGOS ALZACKI
/
0
SIŁA TKWI W KAPUŚCIE - BIGOS ALZACKI
Moi Drodzy, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na absolutnie udany bigos - wasi znajomi i rodzina będą zachwyceni.
Pamiętajcie, wielokrotnie schładzany o odgrzewany bigos jest jeszcze lepszy niż świeży :)
Jeżeli chcecie, po uduszeniu, bigos możecie posypać kilkoma łyżkami bułki tartej i zapiec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Przepis na ten bigos 'wyszperałam' u Pana Marka Łebkowskiego, zmodyfikowałam go troszkę...Wy też możecie ;)
Polecam przepis!
SKŁADNIKI:
- 2kg kiszonej kapusty
- 3 cebule
- 60g świeżej słoniny
- 300g karkówki
- 300g boczku
- 300g kiełbasek
- kilka pokrojonych i podsmażonych pieczarek
- 1 golonka
- 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 ząbki czosnku, kawałek selera, lubczyk, biała część pora
- 3 liście laurowe
- 8 jagód jałowca
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- pieprz, pieprz ziołowy, sól, cukier do smaku
- kminek
Krok 1.
Umytą i oczyszczoną golonkę oraz pokrojoną na większe kawałki karkówkę zalewamy około 1litrem wrzącej wody, dodajemy liście laurowe, warzywa i jedną cebulę, gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godzinę - golonkę obieramy z mięsa, karkówkę kroimy na kawałki 2x2cm, marchew kroimy na kawałki. Wywar przecedzamy mocno odciskając pozostałe warzywa.
Krok 2.
Kapustę lekko odciskamy z soku (sok zachowujemy), kroimy, zalewamy wywarem z gotowania golonki (wraz z liśćmi laurowymi), dodajemy ziele angielskie, kminek oraz jałowiec, dusimy na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.
Krok 3.
Pozostałą cebulę kroimy w drobną kostkę.
Krok 4.
Boczek i kiełbaski kroimy na kawałki.
Krok 5.
Słoninę kroimy w drobną kostkę, smażymy z pozostałą cebulą i dodajemy do kapusty wraz z karkówką, boczkiem, kiełbaskami i obranym mięsem z golonki, pokrojoną marchewką, podsmażonymi pieczarkami - dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę.
Bigos doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem, dusimy 10 minut i podajemy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz