MEKSYKANSKA IMPREZA - TORTILLE Z TUNCZYKIEM
/
0
MEKSYKAŃSKA IMPREZA - TORTILLE Z TUŃCZYKIEM
Zrobimy coś naprawdę pysznego i kolorowego!! ;)
Bardzo lubię bawić się smakami i tworzyć nowe połączenia - stąd dzisiaj w naszej kuchni pojawi się tuńczyk w meksykańskim wydaniu.
Lubię to danie, bo mogę dorzucić do niego garść groszku, bobu lub szparagi albo pomidorki koktajlowe - właściwie ten przepis można dostosować do każdej pory roku.
Tortille z tuńczykiem to prosta i szybka do zrobienia potrawa, nie trzeba niczego przygotowywać wcześniej.
Jest ostro i świeżo...wspaniale. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 1 cebula
- 1 papryczka chilli czerwona
- 1 ząbek czosnku
- odrobina cukru i soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki tuńczyka z puszki (osączonego z zalewy)
- 1 szklanka czerwonej fasoli z puszki (osączonej z zalewy)
- 1/2 szklanki kukurydzy z puszki (również osączonej)
- 2 łyżki świeżych liści kolendry, posiekanych
- 4 placki tortilla
- 1/4 główki sałaty lodowej (poszatkowanej)
- 2 pomidory pokrojone w kostkę
- 1/2 szklanki tartego żółtego sera
- liście sałaty na spód każdego placka tortilla
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Cebulę, papryczkę chilli i czosnek drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, posypujemy odrobiną cukru oraz soli, smażymy około 5 minut lub do czasu, aż zaczną się karmelizować. Następnie dodajemy tuńczyka, kukurydzę, fasolę i posiekaną kolendrę, smażymy przez około 3 minuty lub do czasu kiedy zawartość patelni stanie się gorąca - utrzymujemy w cieple.
Krok 2.
Placki tortilli podgrzewamy jeden po drugim na patelni grillowej (bez tłuszczu).
Krok 3.
Na każdy placek nakładamy gorące warzywa z tuńczykiem, posypujemy tartym żółtym serem, który od ciepła potrawy lekko zmięknie, całość posypujemy sałatą lodową oraz pomidorami , od razu podajemy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz