USZKA Z GRZYBAMI - doskonały przepis


www.e-ksiazkakucharska.pl



Uszka z grzybami.


Doskonały przepis na uszka z grzybami.


Absolutnie pyszne, mięciutkie uszka z grzybami na Wigilię. Przepis na uszka wielokrotnie wypróbowany.

Jak zrobić wigilijne uszka z grzybami - przepis, składniki i przygotowanie.


Z tej ilości składników wychodzi bardzo dużo uszek z grzybami. Podaję przepis według którego ja przygotowuję uszka i jeżeli już je robię (a zazwyczaj jedynie na Wigilię), to robię ich naprawdę wiele :)
Polecam! Pięknie pozdrawiam :) K.K.

Przepis na czerwony barszczyk znajdziecie tutaj>> 

Oto składniki i przyprawy na uszka z grzybami.




SKŁADNIKI NA USZKA Z GRZYBAMI:


Uszka z grzybami farsz:



  • ok. 200g suszonych grzybów leśnych, namoczonych i obgotowanych


  • 500g pieczarek, oczyszczonych i obranych


  • cebula


  • płaska łyżeczka masła


  • sól, pieprz do smaku


  • 2 łyżki tartej bułki (ewentualnie)

ciasto na uszka z grzybami:



  • 2 szklanki mąki


  • szczypta soli


  • 1 jajko


  • łyżka oliwy


  • ok. 1 szklanka ciepłej wody


  • mąka do posypania stolnicy

 Uszka z grzybami przepis. 



PRZYGOTOWANIE USZEK Z GRZYBAMI:



Krok 1.
Przygotowujemy farsz na uszka: ugotowane grzyby leśne najdrobniej siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę.
Pieczarki ścieramy na tarce do jarzyn na drobnych oczkach.
Bardzo drobno posiekaną cebulę zasmażamy na maśle, gdy się zeszkli, łączymy z grzybami, całość przez chwilę zasmażamy, dodajemy przyprawy, tartą bułkę, odstawiamy do wychłodzenia.
Aby farsz był idealnie kremowy, można go jeszcze dodatkowo zmielić w maszynce lub zblendować.

Krok 2.
Przygotowujemy ciasto na uszka z grzybami: wszystkie składniki wkładamy do malaksera, wyrobione, gładkie i sprężyste ciasto pozostawiamy na 10 minut, aby "odpoczęło". 

Krok 3.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy 2 cienkie placki, kroimy kwadraty o boku 3cm, na środku każdego kwadratu kładziemy małą łyżeczkę farszu grzybowego, składamy po przekątnej i zlepiamy boki trójkąta, 2 rogi powstałego trójkąta łączymy i mocno zaciskamy wokół palca.
Układamy uszka z grzybami na posypanej mąką stolnicy. Gotujemy uszka w osolonej, z dodatkiem łyżki oleju wodzie, gdy wypłyną, zmniejszmy ogień i gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
  Po wyjęciu uszek z grzybami łyżką cedzakową, można je delikatnie posmarować tłuszczem, np. masłem, aby się zbyt mocno nie skleiły.

Uszka z grzybami podajemy zalane bardzo gorącym barszczem.

Smacznego :) 









2 komentarze:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger