USZKA Z GRZYBAMI - doskonały przepis
/
2
Uszka z grzybami.
Doskonały przepis na uszka z grzybami.
Absolutnie pyszne, mięciutkie uszka z grzybami na Wigilię. Przepis na uszka wielokrotnie wypróbowany.
Jak zrobić wigilijne uszka z grzybami - przepis, składniki i przygotowanie.
Z tej ilości składników wychodzi bardzo dużo uszek z grzybami. Podaję przepis według którego ja przygotowuję uszka i jeżeli już je robię (a zazwyczaj jedynie na Wigilię), to robię ich naprawdę wiele :)
Polecam! Pięknie pozdrawiam :) K.K.
Przepis na czerwony barszczyk znajdziecie tutaj>>
Oto składniki i przyprawy na uszka z grzybami.
SKŁADNIKI NA USZKA Z GRZYBAMI:
Uszka z grzybami farsz:
- ok. 200g suszonych grzybów leśnych, namoczonych i obgotowanych
- 500g pieczarek, oczyszczonych i obranych
- cebula
- płaska łyżeczka masła
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki tartej bułki (ewentualnie)
ciasto na uszka z grzybami:
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 jajko
- łyżka oliwy
- ok. 1 szklanka ciepłej wody
- mąka do posypania stolnicy
Uszka z grzybami przepis.
PRZYGOTOWANIE USZEK Z GRZYBAMI:
Krok 1.
Przygotowujemy farsz na uszka: ugotowane grzyby leśne najdrobniej siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę.
Pieczarki ścieramy na tarce do jarzyn na drobnych oczkach.
Bardzo drobno posiekaną cebulę zasmażamy na maśle, gdy się zeszkli, łączymy z grzybami, całość przez chwilę zasmażamy, dodajemy przyprawy, tartą bułkę, odstawiamy do wychłodzenia.
Aby farsz był idealnie kremowy, można go jeszcze dodatkowo zmielić w maszynce lub zblendować.
Krok 2.
Przygotowujemy ciasto na uszka z grzybami: wszystkie składniki wkładamy do malaksera, wyrobione, gładkie i sprężyste ciasto pozostawiamy na 10 minut, aby "odpoczęło".
Krok 3.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy 2 cienkie placki, kroimy kwadraty o boku 3cm, na środku każdego kwadratu kładziemy małą łyżeczkę farszu grzybowego, składamy po przekątnej i zlepiamy boki trójkąta, 2 rogi powstałego trójkąta łączymy i mocno zaciskamy wokół palca.
Układamy uszka z grzybami na posypanej mąką stolnicy. Gotujemy uszka w osolonej, z dodatkiem łyżki oleju wodzie, gdy wypłyną, zmniejszmy ogień i gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
Po wyjęciu uszek z grzybami łyżką cedzakową, można je delikatnie posmarować tłuszczem, np. masłem, aby się zbyt mocno nie skleiły.
Uszka z grzybami podajemy zalane bardzo gorącym barszczem.
Smacznego :)
Narobiłam sobie smaka, cudowne maleństwa :) mniam :)
OdpowiedzUsuńMałe słodziaki :) A pracy przy nich, że ho,ho! XD
Usuń