FASOLKA PO BRETOŃSKU - z boczkiem i kiełbasą, przepis
/
8
Fasolka po bretońsku fot. Moja Książka Kucharska
Fasolka po bretońsku.
Przepis na fasolkę po bretońsku z boczkiem i kiełbasą.
Rozgrzewająca fasolka po bretońsku z wędzonym boczkiem i kiełbasą, idealna styczniową porą :)
Przepis zakłada wcześniejsze namoczenie suchej fasoli, najlepiej przez całą noc, a następnie ugotowanie jej. W błyskawicznej wersji można użyć ugotowanej już fasoli konserwowej z puszki, wraz z zalewą - w tej wersji potrzebne będą 2 puszki.
Fasolka po bretońsku, przepis babci.
Fasolka rodem z PRL.
Sekretem smaku fasolki po bretońsku jest zasmażenie przecieru pomidorowego razem z kiełbasą oraz cebulą i dodanie całości do gotującej się już fasolki.
Tak właśnie przygotowywana była fasolka po bretońsku dawniej. Do przygotowania fasolki po bretońsku można wykorzystać passatę pomidorową - zamiast przecieru.
Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą - wypróbowany, tradycyjny przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go oczywiście :) Polecam!
Jak zrobić fasolkę po bretońsku - przepis, składniki i przygotowanie.
Oto składniki i przyprawy do fasolki po bretońsku.
SKŁADNIKI :
- 400g suchej fasoli 'Piękny Jaś'
- 200g wędzonego boczku, pokrojonego w kosteczkę
- 400g dobrej kiełbasy, pokrojonej w kostkę
- 1 cebula, posiekana
- 1 marchew, pokrojona w kostkę
- 1 niewielki korzeń pietruszki, pokrojony w kosteczkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 500ml passaty pomidorowej
- ok. 1,5 litra bulionu jarzynowego
- 1 ćwiartka z kurczaka
- po kilka ziarenek pieprzu i ziela ang.
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
Przepis na fasolkę po bretońsku.
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Suchą fasolę zalewamy zimną wodą (około 10 cm ponad poziom fasolki) i odstawiamy na noc do namoczenia.
Krok 2.
Następnego dnia fasolkę odcedzamy, zalewamy bulionem, dodajemy kurczaka, ziele ang. i liść laurowy - gotujemy pod przykryciem około 1i1/2 godziny.
Krok 3.
W tym czasie podsmażamy na patelni boczek i dodajemy go do fasoli.
Następnie na wytopionym tłuszczu dokładnie obsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę, dodajemy cebulę i smażymy jeszcze przez 5 minut.
Do kiełbasy dodajemy czosnek, majeranek, pokrojoną marchew, pietruszkę i passatę pomidorową - zasmażamy około 10 minut - wlewamy całość do fasolki.
Gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Krok 4.
Na koniec, wyjmujemy kurczaka, oddzielamy mięso od kości i skóry. Mięso wrzucamy do zupy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i podajemy.
Smacznego :)
Kochanie, wszystko moze być, nawet kurczak z piórkami, ale przede wszystkim zapomniałaś o papryce - ona daje z pomidorem smak charakterystyczny dla fasolki po bretonsku - marchew jest ok, ale lepsza cała włoszczyzna i gotowanie fasolki w rosole a nie w wodzie, czyli po namoczeniu min 12godz, zagotować na silnym płomieniu przez 10 minut a potem dodawać rosół w czasie gotowania
OdpowiedzUsuńKochanie, w przepisie gotuje fasolke wlasnie na bulionie,ktory z natury przygotowywany jest na wloszczyznie, wiec nie widze potrzeby , aby ją dodawac jeszcze raz, papryki natomiast nie dodaję, ponieważ nie znam takiego przepisu. Jak pamietam u mnie w domu nigdy tak nie gotowano...wydaje mi sie,ze z papryką to juz gulasz po wegiersku a nie fasolka po bretonsku. Co do pozostalych uwag, to dla mnie malo istotne, wiec się nie odniosę, ale moze ktos skorzysta. Dziękuję ślicznie za komentarz i pozdrawiam cieplo.
UsuńTu też lwi pazur zostawię, bo lwy lubią takie jedzonko ;)
OdpowiedzUsuńOj lubią, lubią ;)
UsuńKurcze, jedenasta się zbliża a ja bym taką fasolkę łyknął hehe, Co to zdjęcie robi z człowiekiem xD
UsuńDobra, uciekam :) bo nie chciałbym mieć zamkniętych drzwi do sypialni ;)
Fasolka zawsze dobra, a w jakim wydaniu, to już od nas zależy :)
OdpowiedzUsuńNie każdy przepada za wszystkimi przyprawami, co widać po pierwszym komencie xD
a majeranek???????
OdpowiedzUsuńa co z tym majerankiem? Mogę w czymś pomóc ? :)
Usuń