poniedziałek, 4 listopada 2013



Dzisiaj na obiad dla całej rodziny proponuję kotlety mielone. Często eksperymentuje w kuchni z dodatkami i przyprawami, jednak tym razem skorzystałam z bardzo prostego, podstawowego przepisu na kotlety mielone wg. Marka Łebkowskiego. Wyszły super! Polecam z ziemniakami puree i tartymi buraczkami z chrzanem lub korniszonami - domowej 'roboty' oczywiście :)
Inny przepis na kotlety mielone znajdziecie tutaj>>

SKŁADNIKI:
  • 600g karkówki lub łopatki bez kości
  • 200g cebuli
  • 1 jajko
  • 150g tartej bułki
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Cebulę obieramy. Mięso płuczemy, mielimy z cebulą, dodajemy jajko i 3 łyżki tartej bułki. Masę doprawiamy, dodajemy łyżki ciepłej wody i wyrabiamy.

Krok 2.
Formujemy okrągłe kotlety, obtaczamy je w pozostałej tartej bułce, smażymy na małym ogniu po 7-8 minut z jednej strony, odwracamy i dosmażamy 8 minut z drugiej strony.
Podajemy z ziemniakami puree.

* do masy na kotlety możemy dodać :
2 ząbki zmiażdżonego czosnku, 1 łyżkę przecieru pomidorowego, 2 łyżki posiekanych oliwek, 2 łyżki posiekanego, usmażonego szpinaku, 2 łyżki  posiekanych, usmażonych pieczarek lub grzybów leśnych;

* masę możemy doprawić gałką muszkatołową, kurkumą, słodką i ostrą papryką w proszku, drobno pokrojoną natką pietruszki, szałwią, tymiankiem i ziołami prowansalskimi.

Smacznego :)  








Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, listopada 04, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE