poniedziałek, 4 listopada 2013



Dzisiaj na obiad dla całej rodziny proponuję kotlety mielone. Często eksperymentuje w kuchni z dodatkami i przyprawami, jednak tym razem skorzystałam z bardzo prostego, podstawowego przepisu na kotlety mielone wg. Marka Łebkowskiego. Wyszły super! Polecam z ziemniakami puree i tartymi buraczkami z chrzanem lub korniszonami - domowej 'roboty' oczywiście :)
Inny przepis na kotlety mielone znajdziecie tutaj>>

SKŁADNIKI:
  • 600g karkówki lub łopatki bez kości
  • 200g cebuli
  • 1 jajko
  • 150g tartej bułki
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Cebulę obieramy. Mięso płuczemy, mielimy z cebulą, dodajemy jajko i 3 łyżki tartej bułki. Masę doprawiamy, dodajemy łyżki ciepłej wody i wyrabiamy.

Krok 2.
Formujemy okrągłe kotlety, obtaczamy je w pozostałej tartej bułce, smażymy na małym ogniu po 7-8 minut z jednej strony, odwracamy i dosmażamy 8 minut z drugiej strony.
Podajemy z ziemniakami puree.

* do masy na kotlety możemy dodać :
2 ząbki zmiażdżonego czosnku, 1 łyżkę przecieru pomidorowego, 2 łyżki posiekanych oliwek, 2 łyżki posiekanego, usmażonego szpinaku, 2 łyżki  posiekanych, usmażonych pieczarek lub grzybów leśnych;

* masę możemy doprawić gałką muszkatołową, kurkumą, słodką i ostrą papryką w proszku, drobno pokrojoną natką pietruszki, szałwią, tymiankiem i ziołami prowansalskimi.

Smacznego :)  








Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, listopada 04, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne