ŚLEDZIE W SOSIE CURRY
/
0
fot. Moja Książka Kucharska
Śledzie w sosie curry.
Przepis na śledzie w aksamitnym sosie curry.
Śledzie w curry z ogórkiem konserwowym i cebulą, to pyszne danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Słodycz orientalnych przypraw, słoność śledzia i odrobina pikantności łączą się w tej sałatce tworząc cudowny smak i kolor.
Nie od dziś wiadomo, że nic nie może równać się ze smakiem domowych potraw, dlatego tym bardziej polecam przepis na śledzie w sosie curry z ogórkiem konserwowym i cebulą.
Jak zrobić śledzie w sosie curry - wypróbowany przepis , składniki i przygotowanie.
Absolutnie rewelacyjne śledzie w sosie curry, bardzo łatwe i szybkie do zrobienia.
Oto składniki i przyprawy na śledzie w sosie curry.
SKŁADNIKI NA ŚLEDZIE W SOSIE CURRY:
- 300g filetów śledziowych a'la Matias
- 250g gęstej śmietany 18%
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 płaska łyżka curry
- szczypta pieprzu cayenne
- ok. 3/4 szklanki ogórków konserwowych pokrojonych w kosteczkę
- 1 średnia czerwona cebula, posiekana (można sparzyć wrzątkiem)
- sól i cukier do smaku
- świeże listki ziół do dekoracji
- chrupiące pieczywo do podania
Śledzie w curry przepis
PRZYGOTOWANIE ŚLEDZI W CURRY
Krok 1.
Śledzie płuczemy z solanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 1 godzinę do wymoczenia, w między czasie 2-3 razy zmieniamy wodę.
Śledzie osuszamy i kroimy w paseczki.
Krok 2.
W miseczce mieszamy śmietanę z majonezem i musztardą, dodajemy curry, szczyptę pieprzu cayenne, cebulę oraz pokrajane ogórki konserwowe (można je wcześniej obrać ze skórki), doprawiamy do smaku solą oraz cukrem - sałatkę mieszamy.
Krok 3.
Układamy w szklanej miseczce na przemian śledzie i sałatkę - odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Śledzie podajemy z chrupiącym pieczywem, np. kromkami bagietki podpieczonymi na złoty kolor w piekarniku lub na patelni grillowej.
Przed podaniem dekorujemy świeżą zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz