SOS CHRZANOWY DO WIELKANOCNYCH JAJ I WĘDLIN - 5 sposobów

www.e-ksiazkakucharska
fot. Moja Książka Kucharska

CHRZAN W ŚMIETANIE DO WIELKANOCNYCH JAJ I WĘDLIN


Sos chrzanowy. Kremowy sos z chrzanu, majonezu lub śmietany. Może być z dodatkiem wina, jabłek, suszonych moreli albo śliwek. Fantastyczny z dżemem borówkowym lub porzeczkowym. Sos chrzanowy na zimno zazwyczaj podajemy do mięs, jajek na twardo, golonki, a nawet młodych ziemniaków. Mając pod ręką świeży korzeń chrzanu, warto przygotować z niego czysty sos. W zakręconym słoiku, w lodówce świetnie się przechowuje i możemy go w każdej chwili wykorzystać, chociażby do pysznych kanapek z jajkiem na twardo, wędzonym łososiem i rzodkiewką.
Nic nie równa się ze smakiem domowego sosu chrzanowego.
Polecam pięknie :)




CHRZAN TARTY ZWYKŁY


400g korzenia chrzanu jak najdrobniej ścieramy na tarce, rozprowadzamy około 1 szklanką zimnej wody, dodajemy 2 płaskie łyżki cukru i 2 łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy przekładamy do słoiczka i zakręcamy.
Tak przygotowany sos chrzanowy przechowujemy w lodówce. Wykorzystujemy do przygotowania majonezu chrzanowego, różnego rodzaju sosów itp.

www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska

CHRZAN W ŚMIETANIE DO WIELKANOCNYCH JAJ I WĘDLIN


SKŁADNIKI :
  • ok. 200g korzenia chrzanu, utartego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, sok z cytryny, cukier puder do smaku
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Jajka ścieramy na tarce z małymi oczkami, dodajemy śmietanę, majonez i przyprawy - ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy starty chrzan, wszystko dokładnie mieszamy, schładzamy w lodówce i podajemy.

www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska

SOS CHRZANOWY W MAJONEZIE


Korzeń chrzanu ścieramy na tarce, przelewamy wrzątkiem i schładzamy.
Następnie dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny, pół szklanki majonezu, ugotowane i posiekane żółtko, doprawiamy do smaku solą, pieprze, cukrem i mieszamy. Przed podaniem schładzamy w lodówce.

WINNY SOS CHRZANOWY Z JABŁKIEM I MORELAMI


SKŁADNIKI:
  • korzeń chrzanu, utarty i sparzony
  • 2-3 winne jabłka, obrane i drobno starte na tarce
  • 1 łyżka oleju
  • 1 kieliszek wytrawnego, białego wina (ew. octu winnego)
  • 2-3 suszone morele (ew. śliwki)
  • 1 łyżka drobno posiekanych migdałów
  • sól i cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, rozprowadzamy winem. Sos zostawiamy w lodówce, aby "dojrzał". Podajemy do wędlin, pieczonych karczków lub pieczonej cielęciny.

CHRZAN Z BORÓWKAMI


SKŁADNIKI:
  • korzeń chrzanu, starty i sparzony wrzątkiem
  • 5 łyżek dżemu z borówek
  • 2-3 łyżki czerwonego wina
  • sól, cukier puder i sos z cytryny (ew.) do smaku.
Wszystkie składniki łączymy, dokładnie mieszamy, doprawiamy jeszcze do smaku i schładzamy w lodówce. Podajemy do jajek na twardo i wędlin.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
 fot. Moja Książka Kucharska
www.e-ksiazkakucharska
 fot. Moja Książka Kucharska
www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska

6 komentarzy:

  1. Przepisy bardzo fajne i wszystkie są mi/nam znane, ale gdzie "uciekły" dzieciaki z poprzedniej strony? ;) Ten gość z garnka był świetny xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiedziałam, że mi o tym wspomnisz...to była tylko kwestia czasu :) No nie ma już jak widzisz, ale kto wie...może jeszcze wrócą :) Ten mały, z garnka wyglądający, no najlepszy gość:)
      Cieszę się z odwiedzin :)

      Usuń
  2. Zrób przy okazji coś podobnego z dzieciakami i to będzie kolejny HIT :D
    Ja zawsze jestem tam, gdzie czuję dobre fluidy xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromną radość sprawił mi Twój komentarz :) Ślicznie dziękuję :)
      I ja też tak mam :)

      Usuń
  3. Zaraz się schowam pod dywan, a ze mną Haczi, bo on tak już ma hihi.
    Lwem ani Skorpionem nie jesteś, ale i tak Cię biorę do rodziny xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A no tym, tym nie jestem ;) Ale tamtym, tamtym... to może bardziej ;))
      Kocham wolność i gardzę konwenansami oraz obyczajami. Codziennie wybiegam myślą w przyszłość i raczej nic nie jest w stanie mnie zdziwić :) Szanuję ludzi, którzy mają życiową mądrość, nie lubię osób ograniczonych, zadufanych w sobie i pustych. A żywiołem mym powietrze :)

      Haczi pod dywanem...wyobrażam sobie :)
      Cieszę się:)


      Usuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger