SOS CHRZANOWY DO WIELKANOCNYCH JAJ I WĘDLIN - 5 sposobów
/
6
fot. Moja Książka Kucharska
CHRZAN W ŚMIETANIE DO WIELKANOCNYCH JAJ I WĘDLIN
Sos chrzanowy. Kremowy sos z chrzanu, majonezu lub śmietany. Może być z dodatkiem wina, jabłek, suszonych moreli albo śliwek. Fantastyczny z dżemem borówkowym lub porzeczkowym. Sos chrzanowy na zimno zazwyczaj podajemy do mięs, jajek na twardo, golonki, a nawet młodych ziemniaków. Mając pod ręką świeży korzeń chrzanu, warto przygotować z niego czysty sos. W zakręconym słoiku, w lodówce świetnie się przechowuje i możemy go w każdej chwili wykorzystać, chociażby do pysznych kanapek z jajkiem na twardo, wędzonym łososiem i rzodkiewką.
Nic nie równa się ze smakiem domowego sosu chrzanowego.
Polecam pięknie :)
CHRZAN TARTY ZWYKŁY
400g korzenia chrzanu jak najdrobniej ścieramy na tarce, rozprowadzamy około 1 szklanką zimnej wody, dodajemy 2 płaskie łyżki cukru i 2 łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy przekładamy do słoiczka i zakręcamy.
Tak przygotowany sos chrzanowy przechowujemy w lodówce. Wykorzystujemy do przygotowania majonezu chrzanowego, różnego rodzaju sosów itp.
fot. Moja Książka Kucharska
CHRZAN W ŚMIETANIE DO WIELKANOCNYCH JAJ I WĘDLIN
SKŁADNIKI :
- ok. 200g korzenia chrzanu, utartego
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- sól, sok z cytryny, cukier puder do smaku
PRZYGOTOWANIE :
Krok 1.
Jajka ścieramy na tarce z małymi oczkami, dodajemy śmietanę, majonez i przyprawy - ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy starty chrzan, wszystko dokładnie mieszamy, schładzamy w lodówce i podajemy.
fot. Moja Książka Kucharska
SOS CHRZANOWY W MAJONEZIE
Korzeń chrzanu ścieramy na tarce, przelewamy wrzątkiem i schładzamy.
Następnie dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny, pół szklanki majonezu, ugotowane i posiekane żółtko, doprawiamy do smaku solą, pieprze, cukrem i mieszamy. Przed podaniem schładzamy w lodówce.
WINNY SOS CHRZANOWY Z JABŁKIEM I MORELAMI
SKŁADNIKI:
- korzeń chrzanu, utarty i sparzony
- 2-3 winne jabłka, obrane i drobno starte na tarce
- 1 łyżka oleju
- 1 kieliszek wytrawnego, białego wina (ew. octu winnego)
- 2-3 suszone morele (ew. śliwki)
- 1 łyżka drobno posiekanych migdałów
- sól i cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, rozprowadzamy winem. Sos zostawiamy w lodówce, aby "dojrzał". Podajemy do wędlin, pieczonych karczków lub pieczonej cielęciny.
CHRZAN Z BORÓWKAMI
SKŁADNIKI:
- korzeń chrzanu, starty i sparzony wrzątkiem
- 5 łyżek dżemu z borówek
- 2-3 łyżki czerwonego wina
- sól, cukier puder i sos z cytryny (ew.) do smaku.
Wszystkie składniki łączymy, dokładnie mieszamy, doprawiamy jeszcze do smaku i schładzamy w lodówce. Podajemy do jajek na twardo i wędlin.
Smacznego :)
fot. Moja Książka Kucharska
fot. Moja Książka Kucharska
fot. Moja Książka Kucharska
Przepisy bardzo fajne i wszystkie są mi/nam znane, ale gdzie "uciekły" dzieciaki z poprzedniej strony? ;) Ten gość z garnka był świetny xD
OdpowiedzUsuńWiedziałam, że mi o tym wspomnisz...to była tylko kwestia czasu :) No nie ma już jak widzisz, ale kto wie...może jeszcze wrócą :) Ten mały, z garnka wyglądający, no najlepszy gość:)
UsuńCieszę się z odwiedzin :)
Zrób przy okazji coś podobnego z dzieciakami i to będzie kolejny HIT :D
OdpowiedzUsuńJa zawsze jestem tam, gdzie czuję dobre fluidy xD
Ogromną radość sprawił mi Twój komentarz :) Ślicznie dziękuję :)
UsuńI ja też tak mam :)
Zaraz się schowam pod dywan, a ze mną Haczi, bo on tak już ma hihi.
OdpowiedzUsuńLwem ani Skorpionem nie jesteś, ale i tak Cię biorę do rodziny xD
A no tym, tym nie jestem ;) Ale tamtym, tamtym... to może bardziej ;))
UsuńKocham wolność i gardzę konwenansami oraz obyczajami. Codziennie wybiegam myślą w przyszłość i raczej nic nie jest w stanie mnie zdziwić :) Szanuję ludzi, którzy mają życiową mądrość, nie lubię osób ograniczonych, zadufanych w sobie i pustych. A żywiołem mym powietrze :)
Haczi pod dywanem...wyobrażam sobie :)
Cieszę się:)