KASZA JĘCZMIENNA Z BOCZKIEM I CEBULKĄ, do obiadu

www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska

KASZA JĘCZMIENNA Z BOCZKIEM I CEBULKĄ, do obiadu.

Kasza jęczmienna do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków? Czemu nie!


Czasem warto wyrwać się z kuchennej rutyny i zaserwować bliskim wyjątkowy obiad. Tradycyjne ziemniaki możemy zastąpić kaszą gryczaną czy jęczmienną perłową lub ostatnio coraz bardziej popularnym pęczakiem. Nie od dziś wiadomo o dobroczynnych właściwościach kaszy dla naszego zdrowia. Przez jakiś czas trochę zapomniana, na szczęście wraca do łask i coraz częściej gości na naszych stołach. Kasze nazywane były dawniej krupami. Spożywano je na terenie Polski na długo przed powstaniem państwa polskiego. Właściwie aż do wieku XVIII, kiedy upowszechniła się uprawa ziemniaków, kasze obok potraw mącznych, były podstawą wyżywienia. 



Danie typu "mieszaj i smaż" - przepis na szybki, zdrowy i pyszny obiad.


Z kaszy wyczarujemy wiele absolutnie fantastycznych potraw. Idealny duet stworzy podana do gulaszu, kaczki lub wieprzowych żeberek. Wyśmienita w parze z sosem grzybowym. 
Dzisiaj nie musimy spędzać długich godzin w kuchni, czasem wystarczy postawić na tradycję i prostotę. Kasza smażona z kurczakiem i warzywami to typowe danie "mieszaj i smaż" - łatwo, pysznie i przyjemnie. Do przygotowania tej potrawy wybierajcie grubą kaszę np. perłową, gryczaną, jaglaną lub pęczak. Kasza powinna być ugotowana na sypko. Ugotujcie ją wg. przepisu na opakowaniu. Mięso należy pokroić, podsmażyć, wrzucić ulubione, pokrojone na kawałki warzywa, ulubione zioła i przyprawy. Po chwili dodajemy kaszę, podsmażamy i obiad gotowy :)


Kasza jęczmienna z boczkiem i cebulką - pyszny dodatek do obiadu.



SKŁADNIKI:
  • szklanka ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej perłowej 
  • ok. 100g wędzonego boczku, pokrojonego w niewielką kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • sól i pieprz ziołowy do smaku
  • kilka kropel maggi do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka posiekanego koperku

PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Na patelni podsmażamy pokrojony boczek, dodajemy posiekaną cebulę - smażymy na złoty kolor.

Krok 2.
Do garnka z kaszą dodajemy skwarki z boczku, podsmażoną cebulę i tłuszcz ze smażenia. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym, maggi, dodajemy majeranek i koperek. Wszystko mieszamy, podajemy jako dodatek do obiadu.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl




2 komentarze:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger