Liczba gości w ciągu ostatniego roku

TRADYCYJNY ZAKWAS NA ŻUREK

www.e-ksiazkakucharska.pl




✅ DOMOWY ZAKWAS NA ŻUREK – NIEZAWODNY PRZEPIS

📆 Czas fermentacji: 4–5 dni
📦 Trwałość: do 3 tygodni w lodówce

🥣 Składniki:

  • 100g mąki żytniej typ 2000 (może być też 1400)

  • 500 ml ciepłej przegotowanej wody (ok. 38–40°C)

  • 3–4 ząbki czosnku (obrane i lekko rozgniecione)

  • 4–5 ziaren ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • 1/2 łyżeczki majeranku (opcjonalnie)

  • 1 kromka razowego chleba na naturalnym zakwasie (opcjonalnie – przyspieszy fermentację)

🫙 Przygotowanie krok po kroku:

  1. Wybierz odpowiednie naczynie
    Najlepiej sprawdzi się wyparzony słoik (min. 750 ml) lub gliniane naczynie. Upewnij się, że jest absolutnie czyste – możesz je dodatkowo przelać wrzątkiem.

  2. Wymieszaj mąkę z wodą
    Do naczynia wsyp mąkę żytnią, wlej ciepłą wodę (nie gorącą!) i dokładnie wymieszaj, aż nie będzie grudek. Użyj drewnianej lub plastikowej łyżki (nie metalowej).

  3. Dodaj przyprawy i czosnek
    Wrzuć ziele angielskie, liść laurowy, czosnek i opcjonalnie majeranek. Jeśli chcesz przyspieszyć fermentację – dodaj kawałek razowego chleba na zakwasie (bez drożdży!). Zanurz go tylko częściowo.

  4. Zabezpiecz naczynie
    Przykryj gazą lub lnianą ściereczką i obwiąż gumką. Zakwas musi oddychać, ale być chroniony przed owadami.

  5. Odstaw do fermentacji
    Umieść w ciepłym, zacienionym miejscu (ok. 22–25°C) na 4–5 dni. Codziennie raz lub dwa razy zamieszaj czystą łyżką. Zakwas powinien pachnieć przyjemnie kwaskowo i lekko chlebowo.

  6. Odcedź i przechowuj
    Po 4–5 dniach przecedź zakwas przez sitko do słoika. Przechowuj w lodówce do 2–3 tygodni.


 Pro tipy, żeby zakwas się nie zepsuł:

  • Używaj tylko czystych naczyń i akcesoriów – brak higieny to najczęstszy powód pleśni!

  • Nie przykrywaj szczelnie – zakwas potrzebuje dostępu powietrza!

  • Nie używaj mąki pszennej ani gorącej wody – zabiją naturalne bakterie fermentacyjne.

  • Jeśli pojawi się pleśń (biały, puszysty nalot z zapachem stęchlizny) – zakwas trzeba wyrzucić i zrobić od nowa.


💚 Taki zakwas możesz trzymać w lodówce przez kilka tygodni – i mieć zawsze gotowy do użycia, nie tylko na Wielkanoc. Idealny do tradycyjnego żurku, ale też do zabielanych zup i sosów.






www.e-ksiazkakucharska.pl


www.e-ksiazkakucharska.pl
www.e-ksiazkakucharska.pl


2 komentarze:

  1. Super :) robię bardzo podobny, z tym że daję tylko mąkę razową i jeszcze ziele angielskie i ze dwa listki :) co jak co, ale żurek na takim prawdziwym, domowym zakwasie nie ma sobie równych! :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą w 100 % :) A ziele i listki dodają jeszcze lepszego smaku :) pozdrawiam pięknie!

      Usuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger