TRADYCYJNY ZAKWAS NA ŻUR, ŻUREK I BARSZCZ BIAŁY
/
2
fot. Moja Książka Kucharska
TRADYCYJNY ZAKWAS NA ŻUR ŻUREK I BARSZCZ BIAŁY.
W sieci pojawia się coraz więcej przepisów mówiących o tym jak przygotować zakwas z innych rodzajów mąki. I tak, można prawdopodobnie zrobić go z mąki owsianej, gryczanej, a nawet ryżowej i z sorgo. Nie przygotowywałam nigdy takiego zakwasu i nie mam pojęcia jaki tak naprawdę wyjdzie jego smak, a później oczywiście jaki będzie końcowy smak żurku, jak się przechowuje itd. Poddaję Wam natomiast pomysł i możliwość :) Ciekawa jestem, być może ktoś z Was taki zakwas już robił i podzieli się z nami swoimi wynikami :) Zachęcam gorąco!
A teraz przepis na idealny zakwas na bazie mąki żytniej - ten tradycyjny i ponadczasowy. Przepis z 1980roku. Na przestrzeni lat niewiele zmieniony, bo i co tu zmieniać? ;)
Jak zrobić domowy zakwas na żurek szybko i prosto, według tradycyjnej receptury - sprawdzony przepis.
fot. Moja Książka Kucharska
SKŁADNIKI :
- 1/2 szklanki mąki żytniej pytlowej (dziś typ720)
- 1/2 szklanki żytniej razowej
- 2-3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
- 3 ząbki czosnku
- skórka żytniego lub razowego chleba na zakwasie (ew.)
PRZYGOTOWANIE:
Obie mąki wsypujemy do słoja, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy. Dodajemy czosnek i ewentualnie kawałek skórki z chleba żytniego bądź razowego (na zakwasie, jeżeli na drożdżach to nie ryzykowałabym - może spleśnieć). Słój przykrywamy lnianym materiałem lub gazą, przewiązujemy sznureczkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 3-4 dniach zakwas powinien być gotowy do użycia. Z powodzeniem możemy przechowywać go w lodówce.
Smacznego :)
fot. Moja Książka Kucharska
fot. Moja Książka Kucharska
Super :) robię bardzo podobny, z tym że daję tylko mąkę razową i jeszcze ziele angielskie i ze dwa listki :) co jak co, ale żurek na takim prawdziwym, domowym zakwasie nie ma sobie równych! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Zgadzam się z Tobą w 100 % :) A ziele i listki dodają jeszcze lepszego smaku :) pozdrawiam pięknie!
Usuń