PIKANTNY KURCZAK W SOSIE Z CZERWONEGO WINA
/
0
Perfekcyjnie przygotowany kurczak
Czujecie ten niepowtarzalny aromat? :) Jeśli zastanawiacie się, co tak pięknie pachnie, koniecznie zobaczcie przepis na udka z kurczaka duszone w sosie z czerwonego wina ze śliwkami . Pyszny i aromatyczny kurczak - 100% niepowtarzalnego smaku.
SKŁADNIKI:
- 8 pałek kurczaka lub 4 udka
- 2 plastry (około 15 dag) wędzonego boczku
- 8 małych pieczarek, przekrojonych wzdłuż na połówki
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- oliwa lub olej i masło (pół na pół)
- 5 suszonych śliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka papryki wędzonej mielonej
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- kilka świeżych śliwek, pokrojonych na połówki, bez pestek
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Obsuszone pałki (udka dzielimy na dwie części) dokładnie nacieramy wymieszanymi przyprawami, owijamy w folię i przez 60 minut trzymamy w lodówce.
Krok 2.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, gdy się wytopi, powstałe skwarki usuwamy za pomocą łyżki cedzakowej, a na czystym tłuszczu smażymy porcje kurczaka, rumieniąc ze wszystkich stron.
Krok 3.
Usmażone udka przekładamy do rondla, na pozostały tłuszcz wrzucamy pieczarki i rumienimy je. Następnie dodajemy je do rondla z udkami, zalewamy tłuszczem ze smażenia oraz winem, dodajemy suszone śliwki, szczelnie przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie a powstały sos gęsty i aromatyczny.
Krok 4.
Porcje mięsa układamy na wygrzanym półmisku, przybieramy przepołowionymi śliwkami lub cząstkami mandarynek, całość zalewamy gorącym sosem, przybieramy zieleniną.
Danie podajemy z ryżem, rukolą lub sałatą ze śmietaną oraz pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz