PIKANTNY KURCZAK W SOSIE Z CZERWONEGO WINA


Perfekcyjnie przygotowany kurczak


Czujecie ten niepowtarzalny aromat? :) Jeśli zastanawiacie się, co tak pięknie pachnie, koniecznie zobaczcie przepis na udka z kurczaka duszone w sosie z czerwonego wina ze śliwkami . Pyszny i aromatyczny kurczak - 100% niepowtarzalnego smaku.


SKŁADNIKI:
  • 8 pałek kurczaka lub 4 udka
  • 2 plastry (około 15 dag) wędzonego boczku
  • 8 małych pieczarek, przekrojonych wzdłuż na połówki
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • oliwa lub olej i masło (pół na pół)
  • 5 suszonych śliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka papryki wędzonej mielonej
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka świeżych śliwek, pokrojonych na połówki, bez pestek

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Obsuszone pałki (udka dzielimy na dwie części) dokładnie nacieramy wymieszanymi przyprawami, owijamy w folię i przez 60 minut trzymamy w lodówce.

Krok 2.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, gdy się wytopi, powstałe skwarki usuwamy za pomocą łyżki cedzakowej, a na czystym tłuszczu smażymy  porcje kurczaka, rumieniąc ze wszystkich stron.

Krok 3.
Usmażone udka przekładamy do rondla, na pozostały tłuszcz wrzucamy pieczarki i rumienimy je. Następnie dodajemy je do rondla z udkami, zalewamy tłuszczem ze smażenia oraz winem, dodajemy suszone śliwki, szczelnie przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie a powstały sos gęsty i aromatyczny.

Krok 4.
Porcje mięsa układamy na wygrzanym półmisku, przybieramy przepołowionymi śliwkami lub cząstkami mandarynek, całość zalewamy gorącym sosem, przybieramy zieleniną.

Danie podajemy z ryżem, rukolą lub sałatą ze śmietaną oraz pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego  :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger