Sos pietruszkowy do ryby

www.e-ksiazkakucharska.pl
Sos pietruszkowy do ryby fot. Moja Książka Kucharska


Sos pietruszkowy do ryby


Sos śmietanowo pietruszkowy


Delikatny i kremowy sos pietruszkowy na ciepło, który z powodzeniem przygotujesz w domu. Pyszny sos pietruszkowy do ryby, makaronu lub kurczaka - przepis na szybki obiad dla całej rodziny.

Sos pietruszkowy przepis


SKŁADNIKI:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka zimnego mleka
  • 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 9tylko listki)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i biały pieprz do smaku
  • 400g filetu z białej ryby, pokrojony na mniejsze kawałki


PRZYGOTOWANIE:


Krok 1.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę - zasmażamy intensywnie mieszając, uważamy, aby nie przypalić mąki - ma jedynie stracić smak surowizny.

Krok 2. Do garnka z zasmażką dolewamy zimne mleko , dalej mieszamy, zagotowujemy, łączymy ze spienioną śmietaną, doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem - dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki oraz kawałki ryby - gotujemy na bardzo niewielkim ogniu kilka minut, do czasu aż ryba będzie gotowa. 

Danie podajemy z zieloną sałatą i ziemniakami z wody.

Taki sos pietruszkowy jest także idealny do warzyw na ciepło np. gotowanych brokułów, szparagów lub kalafiora. Sos pietruszkowy świetnie również smakuje z różnymi rodzajami mięs np.: pieczonym kurczakiem.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Ciekawy sos -u mnie do ryby to zawsze był koperkowy :)

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger