ŻEBERKA Z GRILLA

 
ŻEBERKA Z GRILLA

Żeberka z grilla


Marynata do żeberek na grilla

Miód, czyli płynne złoto to dodatek, który możecie wykorzystać w kuchni nie tylko do słodkich dań. Miodowa marynata świetnie komponuje się z różnymi rodzajami mięs. Odkryjcie więc żeberka na grilla na nowo. Marynowane w miodzie, ciemnym piwie, keczupie, musztardzie i ziołach żeberka to 100 % niepowtarzalnego smaku. 

Przepis na soczyste grillowane żeberka 

Żeberka w przepysznej glazurze miodowo-musztardowej, marynowane 2-3dni w naturalnych ziołach i przyprawach. Najlepsze jest to, że zazwyczaj każdy ma w domu składniki potrzebne do przygotowania tej marynaty. Aby żeberka z grilla były miękkie i soczyste, podczas grillowania należy kilkakrotnie smarować je marynatą. Dzięki temu na powierzchni żeberek powstaje chrupiąca glazura, a mięso w środku będzie soczyste. 

Przepis na miękkie i soczyste żeberka z grilla

W przepisie podaję 2-3 dni marynowania mięsa, dzięki temu będzie ono miękkie i soczyste po upieczeniu na grillu. Ale jak zrobić miękkie i soczyste żeberka z grilla od razu? Bez tak długiego marynowania? Otóż, żeberka przed natarciem przyprawami obgotowujemy w osolonej wodzie (około 15-20 minut), następnie studzimy i obtaczamy marynatą przygotowaną wg. przepisu. Teraz wystarczy 1-2 godziny macerowania i żeberka można grillować - pamiętać należy jednak o częstym smarowaniu mięsa, podczas pieczenia, pozostałą marynatą.

Przepis na żeberka na grilla w miodzie



SKŁADNIKI :

  • 2 kg żeberek wieprzowych

  • 1/2 szklanki keczupu 

  • 1/2 szklanki oleju

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 łyżeczka przyprawy curry

  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki

  • 1 łyżka ziół prowansalskich

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 łyżki miodu

  • 1/2 szklanki ciemnego piwa

  • sól

  • pieprz

dodatki:

  • pieczone ziemniaki

  • marynowane papryczki

  • marynowane korniszony

  • natka pietruszki do dekoracji

 PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mieszamy w miseczce zmiażdżony czosnek, keczup, musztardę, olej, miód, piwo oraz przyprawy - odstawiamy na chwilę.

Krok 2.
Umyte i osuszone żeberka kroimy na kawałki ( z dwoma żebrami) - obtaczamy w marynacie i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni.

Krok 3.
Zamarynowane żeberka pieczemy na grillu z każdej strony - smarujemy w trakcie pieczenia marynatą.


Żeberka z grilla z czym podać


Gotowe, zrumienione żeberka to danie pyszne samo w sobie. Jednak z odpowiednimi dodatkami będzie jeszcze lepsze i ciekawsze. Oto kilka pomysłów na żeberka na grilla:


Smacznego :) 

ŻEBERKA Z GRILLA - MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA
http://www.e-ksiazkakucharska.pl/2014/04/kotlety-wieprzowe-karkowka-z-grilla.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger