JAJECZNICA NA MAŚLE
/
0
Jajecznica na maśle. |
Jajecznica na maśle.
Cudowna, delikatna i kremowa jajecznica na maśle. Najlepiej smakuje z dużą ilością posiekanego koperku lub szczypiorku z chrupiącym pieczywem i pomidorkami. Idealny początek dnia.
Jak zrobić jajecznicę na maśle?
Przygotowanie idealnej jajecznicy wcale nie musi być trudne.
Prosty przepis na pyszną jajecznicę, którą z powodzeniem zrobicie w domu.
Wypróbujcie mój przepis na klasyczną jajecznicę na maśle i ulepszajcie go. Polecam!
Oto składniki i przyprawy na jajecznicę na maśle.
SKŁADNIKI na jajecznicę:
- 4 jajka
- 1 łyżka śmietanki 30%
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka posiekanego koperku lub szczypiorku
- sól
- pieprz
Jajecznica na maśle przepis.
Jajecznica na maśle. |
PRZYGOTOWANIE jajecznicy:
Krok 1.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietankę, posiekany koperek lub szczypiorek, solimy i lekko ubijamy widelcem.
Krok 2.
Na patelnię położyć miękkie masło, wylać masę jajeczną i powoli podgrzewać (na bardzo niewielkim ogniu). Co jakiś czas przemieszać drewnianą szpatułką i nie dopuścić, aby jajecznica zbytnio ścięła się od spodu.
Gotową jajecznicę wyłożyć na talerze, udekorować kiełkami. Podawać ze świeżym pieczywem i pomidorkami koktajlowymi. Jajecznicę można oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, pieprzem ziołowym, czerwoną, mieloną papryką lub curry.
do masy jajecznej możemy również dodać:
- cebulę, obraną, pokrojoną w drobną kostkę i przesmażoną na łyżce masła
- grzanki z bułki pokrojonej w kostkę i przesmażonej na maśle
- twardy, utarty ser żółty
- posiekane filety anchois
- wędzoną rybę
- ugotowany zielony groszek
- pomidora, obranego ze skórki, pokrojonego w plasterki, oczyszczonego z soku oraz pestek i przesmażonego na maśle
- ugotowane główki szparagów
- pokrojone w plasterki, przesmażone na maśle borowiki lub pieczarki
- uduszone w śmietanie kurki lub podgrzybki
Jajecznica na maśle. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz