ŚWIĄTECZNY, DOMOWY PASZTET WIEPRZOWY, pieczony
/
2
Pasztet wieprzowy fot. Moja Książka Kucharska |
Domowy pasztet wieprzowy.
Przepis na pasztet pieczony na święta.
Doskonały, kremowy pasztet z suszonymi śliwkami, grzybami, wątróbką, mięsem wieprzowym i warzywami gotowanymi w rosole. Wykwintny, idealny na świąteczny stół pieczony pasztet. Ulubione zioła i przyprawy sprawią, że pasztet będzie jeszcze lepszy i niepowtarzalny.
Pieczenie pasztetu.
Aby zapobiec wysychaniu pasztetu podczas pieczenia w piekarniku warto go piec w kąpieli wodnej, tzn. formę z pasztetem należy umieścić na blasze napełnionej wodą, albo ustawić obok pasztetu osobne naczynie z wodą.
Do wypiekania pasztetów najczęściej używamy form szklanych żaroodpornych lub aluminiowych. Doskonałe do pieczenia pasztetu są także foremki kamionkowe, a także metalowe. Bardzo dobrze jeżeli naczynie do wypiekania pasztetu ma przykrywkę zapobiegającą wysychaniu pasztetu.
Po upieczeniu i wystudzeniu pasztetu można zalać go cienką warstwą tłuszczu lub galaretki - dzięki temu jego skórka nie wyschnie i nie zrobi się twarda.
Upieczony i wystudzony pasztet przechowujemy w lodówce do 10 dni.
Pasztet mięsny.
Pasztety przyrządzamy z najróżniejszych surowców : surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, podrobów, grzybów, warzyw, ryb, a nawet z dodatkiem owoców np. żurawiny lub śliwek.
Najczęściej pasztet podajemy po schłodzeniu jako przystawkę np. z pieczywem i chrzanem.
Kiedyś pasztety podawano na ciepło z dodatkiem gorącego sosu.
Jak zrobić domowy pasztet wieprzowy - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.
Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Polecam.
Oto składniki i przyprawy na pasztet wieprzowy:
Domowy pasztet fot. Moja Książka Kucharska |
Składniki na pasztet wieprzowy:
- ok. 1 kg mięsa wieprzowego (np. karkówka, szynka, podgardle)
- 300g wątróbki drobiowej
- 150g wędzonego boczku + dodatkowe plasterki do obłożenia formy
- 3 cebule
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 3 ząbki czosnku
- po kilka ziarenek ziela, pieprzu i goździków
- 3 listki laurowe
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 jajka
- kilka suszonych śliwek
- kilka kapeluszy suszonych grzybów
- sól i grubo mielony pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej i mielonego imbiru
Pasztet wieprzowy przepis.
Domowy pasztet wieprzowy, pieczony fot. Moja Książka Kucharska |
Przygotowanie pasztetu:
Krok 1.
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w duże kawałki.
Wątróbkę oczyścić.
Boczek zostawić w kawałku.
Cebulę i warzywa obrać i pokroić na kawałki.
Oddzielić żółtka od białek - z białek później ubić pianę.
Grzyby namoczyć w mleku.
Krok 2.
W garnku z grubym dnem obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu kawałki mięsa - odłożyć na bok.
Na tłuszczu z pod mięsa podsmażyć boczek i wszystkie warzywa, dodać mięso, ziele, pieprz ziarnisty, goździki, liście laurowe, osączone grzyby i śliwki, wlać około 1 litr wody i gotować na niewielkim ogniu przez 1 godzinę pod przykryciem.
Następnie do mięsa i warzyw dodać wątróbkę i gotować przez kolejne 30 minut.
Krok 3.
Wyjąć z wywaru mięso, boczek, wątróbkę, grzyby oraz śliwki - wystudzić.
Po wystudzeniu zmielić wszystko 3 razy w maszynce do mielenia mięsa.
Wywar przecedzić i odparować do 250ml.
Krok 4.
Bułkę tartą zalać 4 łyżkami rosołu.
Ubić pianę z białek.
Krok 5.
Do masy pasztetowej dodać pianę z białek, bułkę tartą, pozostały rosół, żółtka - doprawić do smaku grubo zmielonym pieprzem, solą, gałką muszkatołową i imbirem.
Do pasztetu można wlać 1 kieliszek brandy lub koniaku.
Foremkę do pieczenia pasztetu wyłożyć plasterkami boczku, włożyć masę mięsną i wyrównać. Na wierchu ułożyć plasterki boczku i jeżeli to możliwe pasztet nakryć pokrywką.
Formę z pasztetem ustawiamy na blasze wypełnioną wodą i pieczemy przez 1 godzinę i 30 minut w 200 stopniach na środkowym poziomie piekarnika.
Upieczony pasztet studzimy i schładzamy. Najlepiej smakuje po kilkunastu godzinach w lodówce.
Pasztet podajemy z pieczywem, korniszonami, musztardą lub sosem chrzanowym.
Smacznego :)
Zobacz przepis na doskonały pasztet drobiowy>>>
Przepis zawiera lokowanie produktu.
Salaterka z suszonymi grzybami oraz talerzyk z kanapką z pasztetem Ambition.
Pasztet wieprzowy pieczony fot. Moja Książka Kucharska |
Domowy pasztet wieprzowy, pieczony fot. Moja Książka Kucharska |
Domowy pasztet wieprzowy, pieczony fot. Moja Książka Kucharska |
Domowy pasztet wieprzowy, pieczony fot. Moja Książa Kucharska |
Będę stałą czytelniczką :)
OdpowiedzUsuńCudne zdjęcia, wypróbuję przepisu :)
Zapisuję przepis :)
Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga :)
http://knedelka.blogspot.com/
Cieszę się bardzo, że tu jesteś :)
UsuńDziękuję za zaproszenie, na pewno skorzystam :)
Pozdrawiam ślicznie :)
Kasia