ŚWIĄTECZNY, DOMOWY PASZTET WIEPRZOWY, pieczony

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pasztet wieprzowy fot. Moja Książka Kucharska

Domowy pasztet wieprzowy.


Przepis na pasztet pieczony na święta.


Doskonały, kremowy pasztet z suszonymi śliwkami, grzybami, wątróbką, mięsem wieprzowym i warzywami gotowanymi w rosole. Wykwintny, idealny na świąteczny stół pieczony pasztet. Ulubione zioła i przyprawy sprawią, że pasztet będzie jeszcze lepszy i niepowtarzalny.

Pieczenie pasztetu.


  Aby zapobiec wysychaniu pasztetu podczas pieczenia w piekarniku warto go piec w kąpieli wodnej, tzn. formę z pasztetem należy umieścić na blasze napełnionej wodą, albo ustawić obok pasztetu osobne naczynie z wodą.
Do wypiekania pasztetów najczęściej używamy form szklanych żaroodpornych lub aluminiowych. Doskonałe do pieczenia pasztetu są także foremki kamionkowe, a także metalowe. Bardzo dobrze jeżeli naczynie do wypiekania pasztetu ma przykrywkę zapobiegającą wysychaniu pasztetu.

Po upieczeniu i wystudzeniu pasztetu można zalać go cienką warstwą tłuszczu lub galaretki - dzięki temu jego skórka nie wyschnie i nie zrobi się twarda.

Upieczony i wystudzony pasztet przechowujemy w lodówce do 10 dni.

Pasztet mięsny.


    Pasztety przyrządzamy z najróżniejszych surowców : surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, podrobów, grzybów, warzyw, ryb, a nawet z dodatkiem owoców np. żurawiny lub śliwek.
Najczęściej pasztet podajemy po schłodzeniu jako przystawkę np. z pieczywem i chrzanem.
Kiedyś pasztety podawano na ciepło z dodatkiem gorącego sosu.

Jak zrobić domowy pasztet wieprzowy - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Polecam.

Oto składniki i przyprawy na pasztet wieprzowy:




domowy pasztet
Domowy pasztet fot. Moja Książka Kucharska

Składniki na pasztet wieprzowy:

  • ok. 1 kg mięsa wieprzowego (np. karkówka, szynka, podgardle)
  • 300g wątróbki drobiowej
  • 150g wędzonego boczku + dodatkowe plasterki do obłożenia formy
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 3 ząbki czosnku
  • po kilka ziarenek ziela, pieprzu i goździków
  • 3 listki laurowe
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 jajka
  • kilka suszonych śliwek
  • kilka kapeluszy suszonych grzybów
  • sól i grubo mielony pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej i mielonego imbiru

Pasztet wieprzowy przepis.

pasztet pieczony
Domowy pasztet wieprzowy, pieczony fot. Moja Książka Kucharska

Przygotowanie pasztetu:


Krok 1.
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w duże kawałki.
Wątróbkę oczyścić.
Boczek zostawić w kawałku.
Cebulę i warzywa obrać i pokroić na kawałki.
Oddzielić żółtka od białek - z białek później ubić pianę.
Grzyby namoczyć w mleku.

Krok 2.
W garnku z grubym dnem obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu kawałki mięsa - odłożyć na bok.

Na tłuszczu z pod mięsa podsmażyć boczek i wszystkie warzywa, dodać mięso, ziele, pieprz ziarnisty, goździki, liście laurowe, osączone grzyby i śliwki, wlać około 1 litr wody i gotować na niewielkim ogniu przez 1 godzinę pod przykryciem.

Następnie do mięsa i warzyw dodać wątróbkę i gotować przez kolejne 30 minut.

Krok 3.
Wyjąć z wywaru mięso, boczek, wątróbkę, grzyby oraz śliwki - wystudzić. 
Po wystudzeniu zmielić wszystko 3 razy w maszynce do mielenia mięsa.

Wywar przecedzić i odparować do 250ml.

Krok 4.
Bułkę tartą zalać 4 łyżkami rosołu.

Ubić pianę z białek.

Krok 5.
Do masy pasztetowej dodać pianę z białek, bułkę tartą, pozostały rosół, żółtka - doprawić do smaku grubo zmielonym pieprzem, solą, gałką muszkatołową i imbirem.
Do pasztetu można wlać 1 kieliszek brandy lub koniaku.

Foremkę do pieczenia pasztetu wyłożyć plasterkami boczku, włożyć masę mięsną i wyrównać. Na wierchu ułożyć plasterki boczku i jeżeli to możliwe pasztet nakryć pokrywką.

Formę z pasztetem ustawiamy na blasze wypełnioną wodą i pieczemy przez 1 godzinę i 30 minut w 200 stopniach na środkowym poziomie piekarnika.

Upieczony pasztet studzimy i schładzamy. Najlepiej smakuje po kilkunastu godzinach w lodówce.

Pasztet podajemy z pieczywem, korniszonami, musztardą lub sosem chrzanowym.

Smacznego :)

Zobacz przepis na doskonały pasztet drobiowy>>>

Przepis zawiera lokowanie produktu.
Salaterka z suszonymi grzybami oraz talerzyk z kanapką z pasztetem Ambition.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pasztet wieprzowy pieczony fot. Moja Książka Kucharska

www.e-ksiazkakucharska.pl
Domowy pasztet wieprzowy, pieczony fot. Moja Książka Kucharska

pasztet pieczony
Domowy pasztet wieprzowy, pieczony fot. Moja Książka Kucharska

pasztet pieczony
Domowy pasztet wieprzowy, pieczony fot. Moja Książa Kucharska

2 komentarze:

  1. Będę stałą czytelniczką :)
    Cudne zdjęcia, wypróbuję przepisu :)
    Zapisuję przepis :)

    Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga :)
    http://knedelka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że tu jesteś :)
      Dziękuję za zaproszenie, na pewno skorzystam :)
      Pozdrawiam ślicznie :)
      Kasia

      Usuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger