Liczba gości w ciągu ostatniego roku

ŚLEDZIE NATURALNE W ŚMIETANIE: klasyczny przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Śledzie w śmietanie fot. Moja Książka Kucharska


Przepis na klasyczne śledzie w śmietanie.


Tradycyjne filety śledziowe z cebulą, jabłkiem w gęstej śmietanie, doprawione pieprzem, cukrem, natką pietruszki i sokiem z cytryny. Pyszne śledzie na Wigilię i inne uroczystości domowe.

Jak zrobić śledzie w śmietanie - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Korzystajcie z przepisu na śledzie i ulepszajcie go! Polecam.



Oto składniki i przyprawy na świąteczne śledzie w śmietanie:

  • 500g filetów śledziowych Matjasów
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1 cebula cukrowa
  • 250g gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru
  • na czubek łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • łyżka soku z cytryny
  • posiekana natka pietruszki lub szczypiorek do posypania potrawy

Przepis na klasyczne śledzie w śmietanie - przygotowanie krok po kroku:


Krok 1.
  • Śledzie opłukać z zalewy, moczyć przez dwie godziny w zimnej wodzie. Śledzie osączyć i pokroić w poprzek w paseczki na jeden kęs.
  • Cebulę obrać i poszatkować w krążki lub półkrążki. Pokrojoną cebulę sparzyć lub ugnieść nieco, żeby puściła sok.
  • Jabłka obrać, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w słupki.
Krok 2.
  • Jabłka wymieszać z cebulą, oprószyć pieprzem i cukrem, skropić sokiem z cytryny.
  • Śledzie ułożyć na półmisku, obłożyć cebulą z jabłkami i polać gęstą śmietaną. Całość posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger