ŚLEDZIE NATURALNE W ŚMIETANIE: klasyczny przepis
/
0
Śledzie w śmietanie fot. Moja Książka Kucharska
|
Przepis na klasyczne śledzie w śmietanie.
Tradycyjne filety śledziowe z cebulą, jabłkiem w gęstej śmietanie, doprawione pieprzem, cukrem, natką pietruszki i sokiem z cytryny. Pyszne śledzie na Wigilię i inne uroczystości domowe.
Jak zrobić śledzie w śmietanie - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.
Korzystajcie z przepisu na śledzie i ulepszajcie go! Polecam.
Oto składniki i przyprawy na świąteczne śledzie w śmietanie:
- 500g filetów śledziowych Matjasów
- 2 kwaśne jabłka
- 1 cebula cukrowa
- 250g gęstej śmietany
- 1 łyżeczka cukru
- na czubek łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- łyżka soku z cytryny
- posiekana natka pietruszki lub szczypiorek do posypania potrawy
Przepis na klasyczne śledzie w śmietanie - przygotowanie krok po kroku:
Krok 1.
- Śledzie opłukać z zalewy, moczyć przez dwie godziny w zimnej wodzie. Śledzie osączyć i pokroić w poprzek w paseczki na jeden kęs.
- Cebulę obrać i poszatkować w krążki lub półkrążki. Pokrojoną cebulę sparzyć lub ugnieść nieco, żeby puściła sok.
- Jabłka obrać, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w słupki.
Krok 2.
- Jabłka wymieszać z cebulą, oprószyć pieprzem i cukrem, skropić sokiem z cytryny.
- Śledzie ułożyć na półmisku, obłożyć cebulą z jabłkami i polać gęstą śmietaną. Całość posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz