Liczba gości w ciągu ostatniego roku

NAJLEPSZE ŚLEDZIE ZAKWASZANE ZE ŚMIETANĄ: wyjątkowy przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Śledzie ze śmietaną fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na śledzie ze śmietaną, cebulą i jabłkiem.


Proste i pyszne śledzie na Wigilię.


    Klasyczne, przepyszne śledzie marynowane w occie z cebulką i jabłkiem, podawane ze śmietaną.  Wyjątkowe w smaku. Idealne śledzie na święta i uroczystości domowe. Tak przygotowane śledzie to  fantastyczny pomysł na smaczną przekąskę. Podane na kromce świeżego chleba z masłem, sałatą z cebulką i śmietaną, doprawione świeżym koprem - to absolutna rewelacja!
Amatorom ostrych potraw polecam doprawić śledzie chili lub pieprzem.

Jak zrobić najlepsze śledzie ze śmietaną - wypróbowany, klasyczny przepis z kuchni staropolskiej.


Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Polecam.




Oto składniki i przyprawy na śledzie ze śmietaną:


  • ok. 800g filetów śledziowych matjasów
  • 2 cebule
  • 2 kwaśne jabłka
  • 100 ml octu
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • po kilka ziarenek ziela i pieprzu czarnego
  • posiekany szczypiorek, natka pietruszki lub koperek do posypania potrawy.

Przepis na śledzie ze śmietaną:



Krok 1.
  • Filety ze śledzi wyjąć z zalewy, osączyć i włożyć do miski z zimną wodą. Moczyć przez około 2 godziny. W tym czasie 2-3 zmienić wodę, za każdym razem śledzie wypłukać. Śledzie pokroić w poprzek na mniejsze kawałki.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w słupki.
Krok 2.
  • Z 2 szklanek wody, octu, cukru , przypraw i cebuli przyrządzić zalewę, zagotować ją i ostudzić.
  • Filety ułożyć w szklanym lub kamiennym naczyniu, obłożyć cebulą i jabłkami. Następnie zalać całość zalewą. odstawić do zamarynowania w chłodne miejsce.
  • Na krótko przed wydaniem osączyć śledzie z zalewy, ułożyć je na półmisku i każdą porcję śledzia polać gęstą śmietaną. Po wierzchu posypać posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki albo udekorować koperkiem. Albo układać porcje śledzi z cebulką na kromkach chleba z masłem i sałatą. Na każdą kanapkę nałożyć kleks gęstej śmietany i udekorować posiekaną zieleniną.
Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Śledzie ze śmietaną fot. Moja Książka Kucharska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger