NAJLEPSZE ŚLEDZIE ZAKWASZANE ZE ŚMIETANĄ: wyjątkowy przepis
/
0
Śledzie ze śmietaną fot. Moja Książka Kucharska
|
Przepis na śledzie ze śmietaną, cebulą i jabłkiem.
Proste i pyszne śledzie na Wigilię.
Klasyczne, przepyszne śledzie marynowane w occie z cebulką i jabłkiem, podawane ze śmietaną. Wyjątkowe w smaku. Idealne śledzie na święta i uroczystości domowe. Tak przygotowane śledzie to fantastyczny pomysł na smaczną przekąskę. Podane na kromce świeżego chleba z masłem, sałatą z cebulką i śmietaną, doprawione świeżym koprem - to absolutna rewelacja!
Amatorom ostrych potraw polecam doprawić śledzie chili lub pieprzem.
Jak zrobić najlepsze śledzie ze śmietaną - wypróbowany, klasyczny przepis z kuchni staropolskiej.
Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Polecam.
Oto składniki i przyprawy na śledzie ze śmietaną:
- ok. 800g filetów śledziowych matjasów
- 2 cebule
- 2 kwaśne jabłka
- 100 ml octu
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- po kilka ziarenek ziela i pieprzu czarnego
- posiekany szczypiorek, natka pietruszki lub koperek do posypania potrawy.
Przepis na śledzie ze śmietaną:
Krok 1.
- Filety ze śledzi wyjąć z zalewy, osączyć i włożyć do miski z zimną wodą. Moczyć przez około 2 godziny. W tym czasie 2-3 zmienić wodę, za każdym razem śledzie wypłukać. Śledzie pokroić w poprzek na mniejsze kawałki.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w słupki.
Krok 2.
- Z 2 szklanek wody, octu, cukru , przypraw i cebuli przyrządzić zalewę, zagotować ją i ostudzić.
- Filety ułożyć w szklanym lub kamiennym naczyniu, obłożyć cebulą i jabłkami. Następnie zalać całość zalewą. odstawić do zamarynowania w chłodne miejsce.
- Na krótko przed wydaniem osączyć śledzie z zalewy, ułożyć je na półmisku i każdą porcję śledzia polać gęstą śmietaną. Po wierzchu posypać posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki albo udekorować koperkiem. Albo układać porcje śledzi z cebulką na kromkach chleba z masłem i sałatą. Na każdą kanapkę nałożyć kleks gęstej śmietany i udekorować posiekaną zieleniną.
Smacznego :)
Śledzie ze śmietaną fot. Moja Książka Kucharska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz