KOTLETY DE VOLAILLE Z MASŁEM
       /  
4
| Najlepsze kotlety de volaille | 
Przepis na klasyczne kotlety de volaille z masłem.
Klasyczne, domowe kotlety de volaille, panierowane w bułce i smażone na patelni. Pyszne kotlety dewolaje z kurczaka z masłem. Jako nadzienie można zrobić masło ziołowe. Można dodać posiekaną natkę pietruszki albo koperek. Wyśmienity będzie także szpinak uduszony na maśle z cebulką oraz czosnkiem.
Jak zrobić kotlety de volaille z kurczaka - przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.
Kotlety de volaille będą najlepsze jeżeli zamarynujemy wcześniej mięso w przyprawach.
Oto składniki i przyprawy na kotlety de volaille.
| Kotlety de volaille z kurczaka - przepis. | 
Składniki na kotlety de volaille:
- 4 piersi z kurczaków
 - 60g zimnego masła w kostce
 - 1 jajko + 1 łyżka mleka
 - mąka i bułka tarta do panierowania
 - smalec lub masło klarowane do smażenia
 - sól i pieprz do smaku
 
do zamarynowania mięsa z kurczaka:
- sól
 - pieprz mielony
 - 1-2 cebule
 
Przepis na kotlety de volaille - przygotowanie krok po kroku:
Krok 1.
- Z piersi kurczaka usunąć resztki kostek, chrząstek, tłuszczu i błon, mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.
 - mięso umieścić w misce, oprószyć z każdej strony solą i pieprzem. Następnie obłożyć posiekaną cebulą. Naczynie nakryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na kilka godzin. Potem mięso wyjąć z cebuli i postępować dalej jak w przepisie.
 - zimne masło podzielić na 4 części
 
Krok 2.
- W każdym filecie zrobić wzdłuż nacięcie, nie rozcinając mięsa do końca - utworzy się kieszonka na masło.
 - Do powstałej przez nacięcie fileta kieszonki włożyć porcję schłodzonego i twardego masła lub innego nadzienia.
 - Następnie dokładnie ścisnąć brzegi kotleta w miejscu rozcięcia. Uformować w dłoniach zgrabny, podłużny, wrzecionowaty kształt każdego kotleta. Zapobiegnie to wypłynięciu masła bądź innego nadzienia podczas smażenia kotletów.
 - Kotlety de volaille panierować w mące, następnie jajku rozbitym z mlekiem i bułce tartej
 - Kotlety smażyć na smalcu lub maśle klarowanym. gdy się zarumienią, zmniejszyć ogień i dosmażyć po 5 minut z każdej strony. Kotlety de volaille można także podpiec kilkanaście minut w piekarniku.
 
Kotlety de volaille podawać z sosem pieczarkowym i ziemniakami tłuczonymi lub z wody. Dewolaje świetnie smakują z zielonym groszkiem i sosem koperkowym lub mizerią.
Smacznego :)
| Kotlety de volaille | 






Uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuń🥰
UsuńZawsze myślałam żeto mega trudne. Może w końcu zrobię sama :)
OdpowiedzUsuńDo dzieła! :)
Usuń