Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KOTLETY DE VOLAILLE Z MASŁEM

wwww.e-ksiazkakucharska.pl
Najlepsze kotlety de volaille

Przepis na klasyczne kotlety de volaille z masłem.


Klasyczne, domowe kotlety de volaille, panierowane w bułce i smażone na patelni. Pyszne kotlety dewolaje z kurczaka z masłem. Jako nadzienie można zrobić masło ziołowe. Można dodać posiekaną natkę pietruszki albo koperek. Wyśmienity będzie także szpinak uduszony na maśle z cebulką oraz czosnkiem.

Jak zrobić kotlety de volaille z kurczaka - przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.


Kotlety de volaille będą najlepsze jeżeli zamarynujemy wcześniej mięso w przyprawach.

Oto składniki i przyprawy na kotlety de volaille.




www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety de volaille z kurczaka - przepis.


Składniki na kotlety de volaille:


  • 4 piersi z kurczaków
  • 60g zimnego masła w kostce
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka
  • mąka i bułka tarta do panierowania
  • smalec lub masło klarowane do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

do zamarynowania mięsa z kurczaka:

  • sól
  • pieprz mielony
  • 1-2 cebule

Przepis na kotlety de volaille - przygotowanie krok po kroku:


Krok 1.
  • Z piersi kurczaka usunąć resztki kostek, chrząstek, tłuszczu i błon, mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • mięso umieścić w misce, oprószyć z każdej strony solą i pieprzem. Następnie obłożyć posiekaną cebulą. Naczynie nakryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na kilka godzin. Potem mięso wyjąć z cebuli i postępować dalej jak w przepisie.
  • zimne masło podzielić na 4 części
Krok 2.
  • W każdym filecie zrobić wzdłuż nacięcie, nie rozcinając mięsa do końca - utworzy się kieszonka na masło.
  • Do powstałej przez nacięcie fileta kieszonki włożyć porcję schłodzonego i twardego masła lub innego nadzienia. 
  • Następnie dokładnie ścisnąć brzegi kotleta w miejscu rozcięcia. Uformować w dłoniach zgrabny, podłużny, wrzecionowaty kształt każdego kotleta. Zapobiegnie to wypłynięciu masła bądź innego nadzienia podczas smażenia kotletów.
  • Kotlety de volaille panierować w mące, następnie jajku rozbitym z mlekiem i bułce tartej
  • Kotlety smażyć na smalcu lub maśle klarowanym. gdy się zarumienią, zmniejszyć ogień i dosmażyć po 5 minut z każdej strony. Kotlety de volaille można także podpiec kilkanaście minut w piekarniku.
Kotlety de volaille podawać z sosem pieczarkowym i ziemniakami tłuczonymi lub z wody. Dewolaje świetnie smakują z zielonym groszkiem i sosem koperkowym lub mizerią.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety de volaille 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger