Oryginalny przepis na spaghetti napoli. |
Przepis na spaghetti Napoli.
Spaghetti Napoli - klasyczny przepis na sos pomidorowy do spaghetti.
Smaczny i prosty przepis na tradycyjne spaghetti Napoli, czyli makaron z aromatycznym sosem pomidorowym z cebulką i czosnkiem oraz bazylią i oregano. Sos pomidorowy do spaghetti przygotowany został z pomidorów z puszki. W sezonie letnim najlepszy będzie sos ze świeżych pomidorów. To jest prosty i klasyczny przepis na spaghetti Napoli. Do potrawy można także dodać kulki mozzarelli, ser kozi, oliwki i świeże zioła.
Jak zrobić spaghetti napoli?
Oryginalny przepis na spaghetti Napoli z sosem pomidorowym - zobacz wypróbowany, prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.
Spaghetti Napoli - pyszny makaron z sosem pomidorowym. |
Oto składniki i przyprawy na spaghetti Napoli:
- ok. 300g makaronu typu spaghetti
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki (ok. 400g)
- sól morska, sos sojowy, cukier i pieprz cayenne do smaku
- po 1 łyżeczce bazylii i oregano
- 1/3 łyżeczki roztartego w dłoniach suszonego tymianku
Przepis na spaghetti Napoli - przygotowanie krok po kroku :
Krok 1.
- cebulę i czosnek obrać oraz posiekać
Krok 2.
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę oraz czosnek i poddusić chwilę. Następnie dodać pomidory z puszki, zioła i przyprawy - dusić całość na niewielkim ogniu kilkanaście minut, aż sos uzyska pożądaną konsystencję.
- Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Gotowy makaron odcedzić, nakładać na talerze, polewać gorącym sosem . Spaghetti Napoli można dekorować świeżymi ziołami i posypać tartym żółtym serem.
Smacznego :)
Pyszne, domowe spaghetti Napoli. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz