Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KRUPNIK NA MAŚLANCE - wyjątkowy, staropolski przepis na krupnik

www.e-ksiazkakucharska.pl
Domowy krupnik.


Przepis na tradycyjną zupę krupnik.


Tradycyjny, gęsty i kleisty krupnik z kaszy jęczmiennej, gotowany na maślance. Krupnik z dodatkiem marchewki z ziemniakami, doprawiony czosnkiem i posiekanym koperkiem. Jest to klasyczny przepis na krupnik z kuchni staropolskiej. Krupnik ma nieco kwaśny, ale przyjemny i dobry smak.
Dla jeszcze lepszego smaku, zupa krupnik okraszona została skwarkami z wędzonego boczku i zrumienioną cebulką.

Jak zrobić prawdziwy domowy krupnik?


Oto wypróbowany, tradycyjny przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krupniku krok po korku. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam.

Ilość składników pozwala na ugotowanie 2,5 litra zupy. Można zmniejszyć ilość podanych składników i w zależności od potrzeby przygotować mniejszą ilość krupniku.
Ten z przepisu wyjdzie dosyć gęsty i pożywny.



www.e-ksiazkakucharska.pl
Wyjątkowy przepis  na krupnik na maślance.

Oto składniki i przyprawy na zupę krupnik:

  • ok. 150g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 litr maślanki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 3 plastry wędzonego boczku
  • 1 niewielka cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana (ew.)

Przepis na krupnik - przygotowanie krok po kroku:


Krok 1.
  • ziemniaki oraz marchew obrać, umyć i pokroić w słupki
  • czosnek rozetrzeć z solą
  • boczek pokroić w kostkę
  • cebulę obrać i posiekać
Krok 2.
  • Kaszę jęczmienną sparzyć niedużą ilością wrzącej wody, zamieszać, odcedzić. Następnie kaszę włożyć do garnka, zalać 1,5 litra ciepłej wody, dodać masło, posolić, zagotować i mieszając często rozklejać kaszę 1,5h, dolewając od czasu do czasu ciepłej maślanki.
Krok 3.
  • Marchew i ziemniaki ugotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić i przełożyć do ugotowanej kaszy. Następnie dodać podgrzaną resztę maślanki, roztarty z solą czosnek i ewentualnie podprawić śmietaną, zagotować. Po chwili zdjąć zupę krupnik z ognia. Dosolić krupnik jeżeli potrzeba.
  • Na patelni podsmażyć pokrojony boczek na skwareczki, dodać cebule i zrumienić. Okrasić krupnik.
Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Wyjątkowy krupnik na maślance.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger