PRZEPIS: PRAWDZIWY KRUPNIK POLSKI
/
8
Tradycyjny, domowy krupnik. |
Wypróbowany przepis, składniki i przyprawy na najlepszy krupnik polski.
Krupnik - pyszna polska zupa z kaszy jęczmiennej na rosole z jarzyn i kości. Krupnik z ziemniakami, zabielany śmietaną z dużą ilością posiekanego koperku i pietruszki.
Krupnik polski ugotowany tradycyjnie. Dlatego to nie jest przepis na szybki krupnik :) Za to jest najlepszy.
Aby krupnik miał odpowiednio gęstą i kleistą konsystencję, kaszę należy uprzednio oddzielnie rozgotować, czyli rozkleić z niewielką ilością masła, a następnie ubić trzepaczką.
Krupnik można ugotować na żeberkach wieprzowych, ale także na drobiowych skrzydełkach. Po ugotowaniu wywaru, mięso oddzielamy od kości i na powrót wkładamy do zupy.
Pyszny, domowy krupnik z kaszy jęczmiennej perłowej. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.
Pyszny, domowy krupnik polski. |
Oto składniki i przyprawy na krupnik polski:
- ok. 300g mieszanych warzyw (marchew, korzeń pietruszki, seler)
- 1 duża cebula - podpiec
- ok. 300g żeberek wieprzowych albo skrzydełek z kurczaka
- przyprawy np: sól, pieprz, ziele, listek laurowy.
następnie:
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej, średniej + około 3-4 razy tyle wody ile krup
- 1 łyżka masła
- 500g ziemniaków - obrać, umyć i pokroić w równą kostkę
- ok.100 g śmietany (1/2 małego kubeczka - może być więcej, jak lubicie)
- posiekany koperek i natka pietruszki
- sól, pieprz ziołowy do smaku
dodatkowo do krupniku:
- 1-2 żółtka
- posiekany szczypiorek
- świeże, chrupiące pieczywo
Przepis i przygotowanie krupniku krok po kroku:
Krok 1.
- ugotować rosół z warzyw i kości, przecedzić. Następnie warzywa pokroić w słupki lub kostkę, oddzielić mięso od kości.
Krok 2.
- Kaszę opłukać, wsypać do rondla z grubym dnem i wlać 3-4 razy tyle wody, co kaszy. Następnie dodać masło i rozkleić pod przykryciem, na słabym ogniu ( ok. 1,5h). Pod koniec kaszę osolić. Rozklejoną kaszę ubić trzepaczką.
Krok 3.
- Ponownie zagotować przecedzony rosół, dodać pokrojone ziemniaki i ugotować.
- Do ugotowanych ziemniaków dodać rozklejoną kaszę, pokrojone jarzyny i mięso z rosołu. Krupnik podprawić śmietaną i osolić. Dodać posiekany szczypiorek i natkę pietruszki.
Przed podaniem, krupnik wymieszać z 1-2 surowymi żółtkami, porcje posypywać posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego :)
Krupnik polski zabielany. |
Uwielbiam krupnik i chętnie wypróbuję nowy przepis na niego :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńDla mnie krupnik to zawsze była zupa zło, tak samo jak pieczarkowa. Na starość wszystko się zmienia, bo teraz uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńSkąd ja to znam... haha :D
UsuńOj dziewczyno, jakie to jest dobre! Taki klasyczny, babciny krupniczek <3
OdpowiedzUsuńMniam, mniam :)
UsuńZrobiłam i potwierdzam- przepyszny:) Dziękuję za inspirację:)
OdpowiedzUsuń:D
Usuń