Liczba gości w ciągu ostatniego roku

PRZEPIS: PRAWDZIWY KRUPNIK POLSKI

www.e-ksiazkakucharska.pl
Tradycyjny, domowy krupnik.

Wypróbowany przepis, składniki i przyprawy na najlepszy krupnik polski.


    Krupnik - pyszna polska zupa z kaszy jęczmiennej na rosole z jarzyn i kości. Krupnik z ziemniakami, zabielany śmietaną z dużą ilością posiekanego koperku i pietruszki.
Krupnik polski ugotowany tradycyjnie. Dlatego to nie jest przepis na szybki krupnik :) Za to jest najlepszy.
     Aby krupnik miał odpowiednio gęstą i kleistą konsystencję, kaszę należy uprzednio oddzielnie rozgotować, czyli rozkleić z niewielką ilością masła, a następnie ubić trzepaczką.
Krupnik można ugotować na żeberkach wieprzowych, ale także na drobiowych skrzydełkach. Po ugotowaniu wywaru, mięso oddzielamy od kości i na powrót wkładamy do zupy.

    Pyszny, domowy krupnik z kaszy jęczmiennej perłowej. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.



www.e-ksiazkakucharska.pl
Pyszny, domowy krupnik polski.

Oto składniki i przyprawy na krupnik polski:

  • ok. 300g mieszanych warzyw (marchew, korzeń pietruszki, seler)
  • 1 duża cebula - podpiec
  • ok. 300g żeberek wieprzowych albo skrzydełek z kurczaka
  • przyprawy np: sól, pieprz, ziele, listek laurowy.

następnie:

  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej, średniej + około 3-4 razy tyle wody ile krup
  • 1 łyżka masła
  • 500g ziemniaków - obrać, umyć i pokroić w równą kostkę
  • ok.100 g śmietany (1/2 małego kubeczka - może być więcej, jak lubicie)
  • posiekany koperek i natka pietruszki
  • sól, pieprz ziołowy do smaku

dodatkowo do krupniku:

  • 1-2 żółtka
  • posiekany szczypiorek
  • świeże, chrupiące pieczywo

Przepis i przygotowanie krupniku krok po kroku:


Krok 1.
  • ugotować rosół z warzyw i kości, przecedzić. Następnie warzywa pokroić w słupki lub kostkę, oddzielić mięso od kości.
Krok 2.
  • Kaszę opłukać, wsypać do rondla z grubym dnem i wlać 3-4 razy tyle wody, co kaszy. Następnie dodać masło i rozkleić pod przykryciem, na słabym ogniu ( ok. 1,5h). Pod koniec kaszę osolić. Rozklejoną kaszę ubić trzepaczką.
Krok 3.
  • Ponownie zagotować przecedzony rosół, dodać pokrojone ziemniaki i ugotować. 
  • Do ugotowanych ziemniaków dodać rozklejoną kaszę, pokrojone jarzyny i mięso z rosołu. Krupnik podprawić śmietaną i osolić. Dodać posiekany szczypiorek i natkę pietruszki.
Przed podaniem, krupnik wymieszać z 1-2 surowymi żółtkami, porcje posypywać posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Krupnik polski zabielany.

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam krupnik i chętnie wypróbuję nowy przepis na niego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie krupnik to zawsze była zupa zło, tak samo jak pieczarkowa. Na starość wszystko się zmienia, bo teraz uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj dziewczyno, jakie to jest dobre! Taki klasyczny, babciny krupniczek <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam i potwierdzam- przepyszny:) Dziękuję za inspirację:)

    OdpowiedzUsuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger