PRZEPIS: SOS KORNISZONOWY - do gotowanych ryb i mięs
/
4
Domowy sos korniszonowy. |
Wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie sosu korniszonowego krok po kroku.
Sos korniszonowy to pyszny dodatek do drugiego dania. Nadaje charakteru gotowanemu mięsu oraz rybom, uzupełniając ich naturalny, łagodny smak. Wypróbujcie kotleciki ziemniaczane albo jajeczne z sosem korniszonowym. Absolutna rewelacja!
Sos korniszonowy przygotujecie naprawdę szybko. Wystarczy kilka składników i wszyscy będą oblizywać palce. Korniszony do tego sosu możecie zetrzeć na tarce do jarzyn albo pokroić w kostkę. Podczas robienia zasmażki, zwracajcie uwagę na to, aby mąka straciła zapach surowizny zanim dolejecie rosołu. W przeciwnym razie sos korniszonowy może mieć nieciekawy posmak. Przepis na sos korniszonowy jest łatwy, dlatego z jego przygotowaniem poradzi sobie niemal każdy . Polecam.
Oto prosty przepis na aromatyczny i pełny smaku sos korniszonowy.
Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :)
Pyszny sos korniszonowy do sztuki mięsa. |
Oto składniki, które będą potrzebne do przygotowania sosu korniszonowego:
- ok. 5 korniszonów
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 250-300 ml rosołu
- 2 łyżki śmietany 18%
- posiekany koperek lub natka pietruszki
- sól i cukier do smaku
Sos korniszonowy - sposób przygotowania:
Krok 1.
- Korniszony zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami lub pokroić w kostkę. Korniszony pokrojone w kostkę przed dodaniem do sosu należy uprzednio podgotować w rosole, a następnie dodać do zasmażki.
- Przygotować zasmażkę rumianą z masła i mąki. Kiedy mąka straci zapach surowizny, zestawić na chwilę z ognia, wlać chłodny rosół i dokładnie rozmieszać. Ponownie wstawić na ogień, podgrzewać cały czas mieszając i zagotować.
- Do sosu dodać korniszony i gotować kilka minut na wolnym ogniu. Na końcu, sos korniszonowy doprawić solą i ewentualnie cukrem. Jeżeli sos wyjdzie z gęsty można dolać smaku (zalewy) z ogórków albo wody. Rozprowadzić śmietaną.
Sos korniszonowy podajemy gorący do gotowanego mięsa, ryb, kotlecików ziemniaczanym oraz jajecznych. Przed wydaniem posypujemy posiekaną zieleniną.
Smacznego :)
Sos korniszonowy. |
Uwielbiam te Twoje sosy :D Na zdjęciu wyglądają jak takie, którymi się zajadałam za dzieciaka, a sama nigdy ich nie robiłam i nawet nie potrafiłam określić dokładnie co to było :D Będę wypróbowywać wszystkie po kolei
OdpowiedzUsuńWspaniale :)
UsuńKlasyk :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń