Liczba gości w ciągu ostatniego roku

SMAŻONE MŁODE ZIEMNIAKI Z CZOSNKIEM I TYMIANKIEM

www.e-ksiazkakucharska.pl
Smażone młode ziemniaki.

Smażone młode ziemniaczki - wypróbowany, prosty przepis, składniki i przygotowanie.


    Szybki i łatwy przepis na smażone młode ziemniaki z czosnkiem i tymiankiem z dodatkiem świeżego kopru, soli morskiej i pieprzu. U mnie najczęściej podawane w towarzystwie sadzonego jajka i surówki z marchewki i jabłka. Obiad palce lizać! I to za zaledwie kilka groszy.

Młode ziemniaki z czosnkiem i tymiankiem -  łatwe do zrobienia i świetnie smakują!




Do przygotowania smażonych ziemniaków potrzebujemy następujących składników:

  • 800g niewielkich młodych ziemniaków
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki świeżych liści tymianku
  • 4 ząbki czosnku - nie obierać
  • posiekany koperek
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku

Smażone młode ziemniaki z czosnkiem i tymiankiem - sposób wykonania:


Krok 1.
  • Ziemniaki dokładnie wyszorować gąbką, opłukać. Większe ziemniaki przekroić w poprzek na pół.
Krok 2.
  • Ziemniaki i czosnek podgotować razem w osolonej wodzie przez ok. 10 minut, następnie dobrze odsączyć i odstawić na 2 minuty do odparowania.
  • Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Wrzucić młode ziemniaki, posypać tymiankiem i sporą ilością soli morskiej oraz pieprzem. Następnie smażyć je przez 10 minut lub do czasu, aż ziemniaki nabiorą złocistej barwy. Na koniec posypać posiekanym koperkiem. Ziemniaki są gotowe do podania.
Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Smażone młode ziemniaki.

4 komentarze:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger