PASTA NA CHLEB Z SARDYNEK
/
5
Pasta z sardynek w oleju. |
Pasta z sardynek - przepis na pyszne śniadanie.
Prosty i szybki przepis na pyszną pastę z sardynek do chleba. Wyjątkowa pasta z sardynek z dodatkiem posiekanych oliwek, pomidora, świeżego kopru i szczypiorku. Pasta doprawiona chrzanem i śmietanką. Absolutnie pyszne smarowidło do chleba. Pasta z sardynek w oleju świetnie smakuje z podpieczoną na rumiano bułką wrocławską i plasterkiem świeżego ogórka.
Pasta z sardynek przyrządzona w taki sposób jest naprawdę wyśmienita.
Oto składniki i przyprawy na domową pastę z sardynek z puszki:
- 1 puszka sardynek w oleju (około 200g)
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1-2 łyżki śmietany
- po 1 łyżce posiekanego szczypiorku i świeżego kopru
- 2 łyżki posiekanego pomidora (bez skórki i nasion)
- kilka posiekanych zielonych oliwek bez pestek
- sól morska i świeżo mielony pieprz
- szczypta tymianku do smaku (ew.)
Oto wypróbowany przepis na pastę z sardynek na kanapki:
Krok 1.
- Sardynki osączyć z oleju i włożyć do miseczki. Do sardynek dodać chrzan oraz śmietankę i rozgnieść widelcem. Następnie dołożyć pozostałe składniki i wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, można podprawić oliwą z zalewy.
4 -5 kromek bułki wrocławskiej podpiec na patelni lub w piekarniku na rumiano. Każdą kromkę posmarować masłem i nałożyć porcję pasty z sardynek. Na wierzchu położyć po plasterku zielonego ogórka i udekorować świeżymi ziołami np. tymiankiem lub bazylią.
Smacznego :)
Pasta z sardynek na kanapki. |
Chętnie wypróbuję, bo uwielbiam pasty kanapkowe :) Z sardynkami robiłam do tej pory mocno pomidorowe ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOd wielu miesięcy pasty kanapkowe to mój nr 1 jako dodatek do pieczywa. Chętnie wypróbowuję wszystkie przepisy
OdpowiedzUsuńBardzo fajny sposób na urozmaicenie śniadania :)
OdpowiedzUsuń:))
Usuń