Pierogi z kapustą kiszoną siostry Anastazji: Przepis, jak zrobić
/
0
Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami fot. Moja Książka Kucharska |
Przepis na pierogi z kiszoną kapustą i grzybami.
Pyszne wigilijne pierogi z kapusty kiszonej i suszonymi grzybami siostry Anastazji. Tak samo można przygotować pierogi ze słodkiej kapusty.
Jak zrobić tradycyjne, postne pierogi na święta - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.
Oto składniki i przyprawy na pierogi z kiszoną kapustą:
Na ciasto pierogowe:
- 0,5 kg mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania
- 1 jajko
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- ok. 3/4 szklanki gorącej wody
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
Farsz na pierogi z kapustą:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 200g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz czarny lub ziołowy do smaku
Pierogi z kiszoną kapustą przepis.
Przygotowanie pierogów:
Krok 1.
- Przygotować ciasto na pierogi: wszystkie składniki połączyć, następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (można w malakserze, mikserem lub ręcznie). Gotowe ciasto pierogowe uformować w kulę i przykryć czystą ściereczką kuchenną.
Ciasto na pierogi fot. Moja Książka Kucharska |
Krok 2.
- grzyby namoczyć w mleku z wodą (pół na pół), najlepiej dzień wcześniej
- kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, opłukać dwa razy w zimnej wodzie. Bardzo kwaśną kapustę przepłukać gorącą wodą i dokładnie odcisnąć - drobno pokroić. Następnie kapustę ugotować do miękkości i osączyć na sicie.
- cebulę obrać i posiekać, podsmażyć na maśle na złoty kolor na większej patelni.
- grzyby ugotować do miękkości i zmielić w maszynce lub bardzo drobno pokroić.
Krok 3.
- na patelnię z podsmażoną cebulą dołożyć ugotowaną i odciśniętą kapustę kiszoną, grzyby chwilę razem poddusić i doprawić solą oraz pieprzem. Farsz powinien być pikantny.
Krok 4.
- Ciasto pierogowe podzielić na dwie lub trzy części, każdą wałkować na cienki placek i wykrawać zgrabne krążki. Na każdy placuszek nakładać porcje wystudzonego farszu i dokładnie zlepić. Gotowe pierożki układać na czystej ściereczce lub blacie.
- W garnku zagotować wodę, posolić, można dodać łyżkę masła lub oliwy. Do gotującej się wody wrzucać porcje pierożków, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Pierogi z kapustą gotować około 3 minuty od chwili kiedy wypłyną na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową.
Gotowe pierogi podajemy okraszone zrumienioną cebulką, stopionym masłem lub skwareczkami ze świeżej słoniny albo boczku.
Smacznego :)
Pierogi z kapusta kiszoną i grzybami fot. Moja Książka Kucharska |
Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami fot. Moja Książka Kucharska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz