Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Pierogi z kapustą kiszoną siostry Anastazji: Przepis, jak zrobić

przepisy, jak zrobić
Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na pierogi z kiszoną kapustą i grzybami.


Pyszne wigilijne pierogi z kapusty kiszonej i suszonymi grzybami siostry Anastazji. Tak samo można przygotować pierogi ze słodkiej kapusty.

Jak zrobić tradycyjne, postne pierogi na święta - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.




Oto składniki i przyprawy na pierogi z kiszoną kapustą:


Na ciasto pierogowe:

  • 0,5 kg mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania
  • 1 jajko
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • ok. 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka

Farsz na pierogi z kapustą:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 200g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz czarny lub ziołowy do smaku

Pierogi z kiszoną kapustą przepis.


Przygotowanie pierogów:


Krok 1.
  • Przygotować ciasto na pierogi: wszystkie składniki połączyć, następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (można w malakserze, mikserem lub ręcznie). Gotowe ciasto pierogowe uformować w kulę i przykryć czystą ściereczką kuchenną.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ciasto na pierogi fot. Moja Książka Kucharska


Krok 2.
  • grzyby namoczyć w mleku z wodą (pół na pół), najlepiej dzień wcześniej
  • kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, opłukać dwa razy w zimnej wodzie. Bardzo kwaśną kapustę przepłukać gorącą wodą i dokładnie odcisnąć - drobno pokroić. Następnie kapustę ugotować do miękkości i osączyć na sicie.
  • cebulę obrać i posiekać, podsmażyć na maśle na złoty kolor na większej patelni.
  • grzyby ugotować do miękkości i zmielić w maszynce lub bardzo drobno pokroić.
Krok 3.
  • na patelnię z podsmażoną cebulą dołożyć ugotowaną i odciśniętą kapustę kiszoną, grzyby chwilę razem poddusić i doprawić solą oraz pieprzem. Farsz powinien być pikantny.
Krok 4.
  • Ciasto pierogowe podzielić na dwie lub trzy części, każdą wałkować na cienki placek i wykrawać zgrabne krążki. Na każdy placuszek nakładać porcje wystudzonego farszu i dokładnie zlepić. Gotowe pierożki układać na czystej ściereczce lub blacie.
  • W garnku zagotować wodę, posolić, można dodać łyżkę masła lub oliwy. Do gotującej się wody wrzucać porcje pierożków, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Pierogi z kapustą gotować około 3 minuty od chwili kiedy wypłyną na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową.
Gotowe pierogi podajemy okraszone zrumienioną cebulką, stopionym masłem lub skwareczkami ze świeżej słoniny albo boczku.

Smacznego :)

wigilijne pierogi z kapusta i grzybami
Pierogi z kapusta kiszoną i grzybami fot. Moja Książka Kucharska

pierogi z kapusta i grzybami na wigilię
Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami fot. Moja Książka Kucharska



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger