Kompot z truskawek do słoików: przepis na zimę
/
2
Domowy kompot z truskawek.
Zobacz wypróbowany przepis na kompot truskawkowy na zimę.
Czerwone, pachnące latem i słońcem truskawki...zachowaj ich smak na zimę! Kompot z truskawek - to świetny przepis na pyszne przetwory z tych owoców. Jest prosty i szybki w przygotowaniu. Zdrowe, świeże truskawki wystarczy podgrzać w syropie z wody i cukru, a następnie przelać do słoików i zakręcić. Kompot z truskawek na zimę to doskonały dodatek do każdego obiadu, który przygotujesz w kilka chwil.
Oto składniki potrzebne do przygotowania kompotu z truskawek:
- 2 kg truskawek
- 0,5 kg cukru
- 1 litr wody źródlanej
Przepis na kompot truskawkowy do słoików:
Krok 1.
- Owoce umyć, osączyć i usunąć szypułki.
- Zagotować wodę z cukrem, dodać truskawki, zagotować i od razu zdjąć z ognia. Jeżeli pojawi się piana to zebrać ją z powierzchni. Truskawki powinny zachować swój kolor i kształt.
- Bardzo gorący kompot z truskawek przelać ostrożnie do czystych i wyparzonych słoików, mocno zakręcić. Słoiki ustawiać do góry dnem na czystej ściereczce kuchennej, przykryć ściereczką.
Po całkowitym ostygnięciu, przenieść słoiki z kompotem z truskawek w ciemne i chłodne miejsce na przechowywanie.
Smacznego :)
Kompot truskawkowy jest rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuń