ZUPA TAJSKA
/
0
![]() |
Zupa tajska. |
Zupa tajska - klasyczny i prosty przepis.
Pyszny przepis na szybką zupę tajską z kurczakiem i mleczkiem kokosowym. Zupa z dodatkiem tajskiego czerwonego curry, czerwonej cebuli i pomidorków koktajlowych, doprawiona kolendrą i sosem sojowym.
Ta zupa tajska jest niewiarygodnie łatwa do ugotowania i można ją przygotować na wiele sposobów. Doskonale smakuje z kurczakiem albo z krewetkami. Do zupy można dodać kawałki trawy cytrynowej i grzyby. Zupę tajską najlepiej podawać z ryżem albo z makaronem.
Zupa tajska- składniki:
- 2 łyżki oleju lub masła klarowanego
- 1-1 i1/2 łyżki tajskiej, czerwonej pasty curry
- 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
- ok. 300 g filetu z kurczaka, pokrojonego w kostkę
- 2 liście limonki kaffir (mogą być suszone)
- 400ml mleczka kokosowego
- 1 litr lekkiego bulionu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- kilka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
- posiekana kolendra
- sok z limonki do smaku
Zupa tajska - przepis:
Krok 1.
- Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej lub masło i smażyć czerwoną pastę curry oraz liście limonki przez około 2 minuty. Dodać cebulę i kawałki kurczaka - smażyć, energicznie mieszając przez 4 minuty.
- Następnie wlać mleczko kokosowe, gorący bulion, zagotować, wrzucić pomidorki, doprawić cukrem, sosem sojowym oraz sokiem z limonki, zdjąć z ognia.
Zupę tajską podawać z ryżem albo makaronem. Przed podaniem posypać posiekaną, świeżą kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz