Liczba gości w ciągu ostatniego roku

ZUPA TAJSKA

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa tajska.

Zupa tajska - klasyczny i prosty przepis.

     Pyszny przepis na szybką zupę tajską z kurczakiem i mleczkiem kokosowym. Zupa z dodatkiem tajskiego czerwonego curry, czerwonej cebuli i pomidorków koktajlowych, doprawiona kolendrą i sosem sojowym.

Ta zupa tajska jest niewiarygodnie łatwa do ugotowania i można ją przygotować na wiele sposobów. Doskonale smakuje z kurczakiem albo z krewetkami. Do zupy można dodać kawałki trawy cytrynowej i grzyby. Zupę tajską najlepiej podawać z ryżem albo z makaronem.

Zupa tajska- składniki:

  • 2 łyżki oleju lub masła klarowanego
  • 1-1 i1/2 łyżki tajskiej, czerwonej pasty curry
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
  • ok. 300 g filetu z kurczaka, pokrojonego w kostkę
  • 2 liście limonki kaffir (mogą być suszone)
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 1 litr lekkiego bulionu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • kilka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
  • posiekana kolendra
  • sok z limonki do smaku

Zupa tajska - przepis:


Krok 1.
  • Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej lub masło i smażyć czerwoną pastę curry oraz liście limonki przez około 2 minuty. Dodać cebulę i kawałki kurczaka - smażyć, energicznie mieszając przez 4 minuty.
  • Następnie wlać mleczko kokosowe, gorący bulion, zagotować, wrzucić pomidorki, doprawić cukrem, sosem sojowym oraz sokiem z limonki, zdjąć z ognia. 
Zupę tajską podawać z ryżem albo makaronem. Przed podaniem posypać posiekaną, świeżą kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger