DOMOWY BARSZCZ CZERWONY
![]() |
Domowy barszcz czerwony. |
Jak ugotować dobry, domowy barszcz czerwony.
Przepis na smaczny, zdrowy i łatwy do przygotowania barszcz czerwony z ziemniakami.
Przepis na dobry, domowy barszcz czerwony z ziemniakami, mięsem, marchewką, pomidorami, kapustą i fasolą. W tym przepisie na barszcz dodałam fasolę 'perłówkę', ale możecie ją zastąpić inną ulubioną fasolą, a nawet fasolką szparagową. Dobry barszcz czerwony zwykle gotuje się powoli, przez dłuższy czas, co pozwala uzyskać delikatne i soczyste mięso, które wręcz rozpływa się w ustach.
![]() |
Domowy barszcz czerwony. |
Przepis na pyszny, domowy barszcz czerwony.
Ten pyszny, domowy barszcz z buraków z ziemniakami to idealny sposób na delektowanie się tym czerwonym i zdrowym warzywem. Barszcz czerwony możemy przygotować, tak naprawdę, na wiele sposobów. Może być zabielany śmietaną, na zasmażce, z mięsem lub bez mięsa i na bulionie warzywnym.
Wspaniały przepis na domowy barszcz czerwony.
Oto prosty, domowy przepis na domowy barszcz z ziemniakami, który z pewnością Ci się spodoba :) Uwielbiam czytać opinie moich Czytelników, więc oceń przepis i daj mi znać w komentarzu jak Ci wyszedł :)
![]() |
Przepis na barszcz czerwony. |
Domowy barszcz czerwony z buraków z ziemniakami - składniki:
- 300-400g mięsa wołowego z kością (ewentualnie wieprzowego)
- około 1,5 litra wody
- 1 marchewka, pokrojona w kostkę
- 1 korzeń pietruszki, pokrojony w kostkę
- kawałek selera
- 100g fasoli 'perłówki'
- 150g kapusty włoskiej, grubo poszatkowana
- 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 200g buraków czerwonych
- 400g pomidorów krojonych bez skórki (1 puszka)
- około 1/2 szklanki kwasu z buraków (do smaku)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- po kilka ziarenek ziela i pieprzu czarnego
- listek laurowy
- kilka listków lubczyku
- 1/2 szklanki śmietany + łyżka mąki do zagęszczenia (ewentualnie)
Jak zrobić barszcz czerwony - przepis:
Krok 1.
- Fasolę opłukać i namoczyć w przegotowanej wodzie na kilkanaście godzin - następnie w tej samej wodzie ugotować.
- Buraki umyć i upiec lub ugotować w skórkach, następnie obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami.
- Mięso z kością zalać wrzącą wodą, posolić i gotować powoli do miękkości - pod koniec gotowania włożyć pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, selera, poszatkowaną kapustę włoską, pokrojone ziemniaki, przyprawy - gotować przez około 15 minut.
- Mięso z kością wyjąć, obrać z kości, pokroić na kawałki i z powrotem włożyć do wywaru.
- Następnie dodać pomidory krojone bez skórki, ugotowaną fasolę, buraczki oraz czosnek roztarty z solą. Barszcz czerwony uzupełnić wrzątkiem do 2 litrów, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i kwasem z buraków. Zagotować i zestawić z ognia. Do zupy wsypać posiekaną zieleninę. Barszcz czerwony można zabielić śmietaną rozmieszaną z 1 łyżką mąki.
![]() |
Czerwony barszcz. |
![]() |
Barszcz czerwony z ziemniakami. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz