Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KURCZAK W CYTRYNOWYM SOSIE PO CHIŃSKU

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kurczak w sosie cytrynowym.

Kurczak w sosie cytrynowym

Kurczak w sosie cytrynowym to jedno z tych dań, które zachwycają nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim wyrazistym połączeniem smaków. Delikatne mięso kurczaka, pokryte chrupiącą skórką, spotyka się tu z intensywnym, cytrynowym sosem, tworząc niezapomniane doznania kulinarne. To danie, choć kojarzy się głównie z kuchnią chińską, znalazło swoje miejsce na stołach na całym świecie, zdobywając serca miłośników smakowych eksperymentów.



Kurczak w sosie cytrynowym po chińsku - składniki :

  • około 600g filetu z kurczaka bez skóry, pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego (lub chińskiego wina do gotowania)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mirinu
  • olej do smażenia

Sos cytrynowy do kurczaka:

  • 1 łyżka oliwy
  • 3 ząbki czosnku, starte
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • około 1/2 szklanki bulionu z kurczaka (być może więcej)
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • około 4 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody

dodatki do kurczaka (opcjonalnie):

  • sezam
  • posiekany szczypiorek
  • świeża kolendra
  • ryż 
  • gotowane warzywa
  • surówka z kapusty

Przepis na kurczaka w sosie cytrynowym po chińsku:


Krok 1.
  • Do miseczki włożyć pokrojony filet z kurczaka, dodać jajko, sos sojowy, ocet, mirin - wymieszać dokładnie i odstawić do zamarynowania na min. 30 minut.
  • Następnie wsypać do kurczaka mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej, smażyć kawałki kurczaka, porcjami, na złoty kolor, aż ładnie się zarumieni. Usmażonego kurczaka osączyć na papierowym ręczniku.
Krok 2.
  • Przygotować sos cytrynowy do kurczaka: Rozgrzać odrobinę oliwy na tej samej patelni, na której usmażony został kurczak - podsmażyć czosnek oraz imbir. Kiedy zacznie unosić się aromat, dodać pozostałe składniki sosu (oprócz skrobi) i gotować na wolnym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Można dodać ostrą papryczkę chili, posiekaną. 
  • Następnie wlać rozmieszaną z zimną wodą mąkę ziemniaczaną, wymieszać i gotować, aż sos zgęstnieje.
  • Do sosu cytrynowego włożyć kurczaka, zamieszać. Jeżeli sos zrobi się zbyt gęsty, podlać rosołem. Z tym, że trzeba pamiętać, iż sos cytrynowy ma dokładnie okleić kawałki kurczaka - mięso nie powinno w nim pływać. W związku z tym, sos cytrynowy będzie bardzo kleisty. 
Gotowego kurczaka w sosie cytrynowym przełożyć na półmisek. Posypać ziarnami sezamu, udekorować plasterkami cytryny, posiekanym szczypiorkiem i listkami kolendry. Podawać z ulubionymi dodatkami.


Kurczak w sosie cytrynowym to wyjątkowe połączenie chrupiącej panierki, soczystego mięsa i intensywnego smaku cytryny. To danie, choć proste w przygotowaniu, zachwyca zarówno wyglądem, jak i wyrafinowanym smakiem. Spróbuj go przyrządzić samodzielnie w domu i pozwól sobie na podróż po kulinarnej krainie orientalnych smaków.

😊Jestem również konsultantką Mary Kay i zajmuję się sprzedażą kosmetyków. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, wklej w okno wyszukiwarki poniższy adres: 

https://www.marykay.pl/katarzyna.kopacz 



Miłego gotowania!

kurczak w sosie cytrynowym
Kurczak w sosie cytrynowym.



5 komentarzy:

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger