Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KURCZAK TERIYAKI

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kurczak Teriyaki.


Prosty kurczak  Stir Fry z patelni, glazurowany w sosie Teriyaki.

Przepyszny kurczak w gęstym i lśniącym sosie Teriyaki.

 

     Udka kurczaka gotowane na patelni bezpośrednio na kuchence, bez piekarnika. Błyszczące, soczyste i delikatne udka kurczaka glazurowane gęstym sosem Teriyaki. Super łatwy przepis, który nigdy nie zawodzi. Kurczaka nie trzeba wcześniej marynować. Wystarczy obsmażyć udka, aż staną się miękkie i złocistobrązowe, a następnie wlać przygotowany wcześniej sos Teriyaki. Gdy sos zgęstnieje i pokryje kawałki kurczaka, danie będzie gotowe. Wystarczy udekorować posiekaną dymką, szczypiorkiem i posypać sezamem. 


Kurczak Teriyaki składniki:

  • 4 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki mirinu
  • 3 łyżki octu ryżowego (najlepiej sake jeśli macie)
  • 2 łyżki cukru brązowego lub miodu
  • 2 łyżki gęstego sosu Teriyaki
  • około 500-600g kurczaka (podudzia, udka, skrzydełka)
  • olej do smażenia
dodatki:
  • dymka posiekana wraz ze szczypiorkiem
  • ziarna sezamu
  • ryż

Kurczak Teriyaki - przepis:


Krok 1.
  • W miseczce starannie wymieszać czosnek, sos sojowy, mirin, ocet, cukier, sos Teriyaki.
  • Kawałki kurczaka przebić ostrym nożem w kilku miejscach, aby skrócić czas gotowaniu. Dzięki temu także sos wchłonie się do kurczaka.
  • Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Następnie podsmażyć kurczaka z każdej strony, aż się zarumieni i będzie gotowy. Przed dodaniem sosu Teriyaki należy koniecznie odparować z pod kurczaka nadmiar płynu, gdyż patelnia powinna być sucha. Dzięki temu sos Teriyaki będzie gęsty i błyszczący.
Krok 2.
  • Na patelnię z podsmażonym kurczakiem wlać przygotowany sos Teriyaki, wstrząsnąć patelnią, aby sos równomiernie się rozprowadził. Patelnię przykryć i gotować potrawę jeszcze przez kilka minut. Odkryć i trzymać na ogniu, aż sos zgęstnieje. Każdy kawałek kurczaka powinien być równomiernie pokryty gęstym i lśniącym sosem Teriyaki.
Gotowego kurczaka wyłożyć na ogrzany półmisek, udekorować posiekaną dymką i szczypiorem, posypać ziarnami sezamu. Podawać z ugotowanym ryżem i warzywami.

Miłego gotowania!

Kurczak teriyaki
Kurczak Teriyaki.


3 komentarze:

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger