KURCZAK TERIYAKI
/
3
Kurczak Teriyaki. |
Prosty kurczak Stir Fry z patelni, glazurowany w sosie Teriyaki.
Przepyszny kurczak w gęstym i lśniącym sosie Teriyaki.
Udka kurczaka gotowane na patelni bezpośrednio na kuchence, bez piekarnika. Błyszczące, soczyste i delikatne udka kurczaka glazurowane gęstym sosem Teriyaki. Super łatwy przepis, który nigdy nie zawodzi. Kurczaka nie trzeba wcześniej marynować. Wystarczy obsmażyć udka, aż staną się miękkie i złocistobrązowe, a następnie wlać przygotowany wcześniej sos Teriyaki. Gdy sos zgęstnieje i pokryje kawałki kurczaka, danie będzie gotowe. Wystarczy udekorować posiekaną dymką, szczypiorkiem i posypać sezamem.
Kurczak Teriyaki składniki:
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki mirinu
- 3 łyżki octu ryżowego (najlepiej sake jeśli macie)
- 2 łyżki cukru brązowego lub miodu
- 2 łyżki gęstego sosu Teriyaki
- około 500-600g kurczaka (podudzia, udka, skrzydełka)
- olej do smażenia
dodatki:
- dymka posiekana wraz ze szczypiorkiem
- ziarna sezamu
- ryż
Kurczak Teriyaki - przepis:
Krok 1.
- W miseczce starannie wymieszać czosnek, sos sojowy, mirin, ocet, cukier, sos Teriyaki.
- Kawałki kurczaka przebić ostrym nożem w kilku miejscach, aby skrócić czas gotowaniu. Dzięki temu także sos wchłonie się do kurczaka.
- Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Następnie podsmażyć kurczaka z każdej strony, aż się zarumieni i będzie gotowy. Przed dodaniem sosu Teriyaki należy koniecznie odparować z pod kurczaka nadmiar płynu, gdyż patelnia powinna być sucha. Dzięki temu sos Teriyaki będzie gęsty i błyszczący.
Krok 2.
- Na patelnię z podsmażonym kurczakiem wlać przygotowany sos Teriyaki, wstrząsnąć patelnią, aby sos równomiernie się rozprowadził. Patelnię przykryć i gotować potrawę jeszcze przez kilka minut. Odkryć i trzymać na ogniu, aż sos zgęstnieje. Każdy kawałek kurczaka powinien być równomiernie pokryty gęstym i lśniącym sosem Teriyaki.
Gotowego kurczaka wyłożyć na ogrzany półmisek, udekorować posiekaną dymką i szczypiorem, posypać ziarnami sezamu. Podawać z ugotowanym ryżem i warzywami.
Miłego gotowania!
Kurczak Teriyaki. |
jak te kurczaki pysznie wyglądają :) Ten sezam robi robotę :)
OdpowiedzUsuńNiezwykle apetyczny kolorek :-)
OdpowiedzUsuń:D
Usuń