Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Łatwe do zrobienia naleśniki.

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Przepis na naleśniki.

Prosty przepis na idealne ciasto na naleśniki, które zrobisz w mniej niż 10 minut.

    Naleśniki są niezwykle wszechstronne i łatwe do zrobienia. W tym przepisie znajdziesz kilka wskazówek, które pomogą Ci uzyskać cienkie, delikatne, miękkie i maślane naleśniki za każdym razem. Zrób je na śniadanie, obiad, kolację lub deser!

Jak zrobić idealne naleśniki.

To jest prosty i niezawodny przepis. Wszystko, czego potrzeba, aby zrobić domowe naleśniki to mąka, jaja, mleko i masło.

Jeśli kochasz miękkie i delikatne naleśniki, ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie!

ciasto na naleśniki

Ciasto naleśnikowe można zrobić na dwa sposoby:

  • najpierw ubić mokre składniki, a następnie wymieszać starannie z przesianą mąką, cukrem i szczyptą soli, tak aby nie było grudek;
  • wszystkie składniki zmiksować razem w mniej niż 10 sekund
Ciasto naleśnikowe, po przygotowaniu powinno się odstawić na jakieś 10 minut. Przez ten czas składniki osiedlą się w sobie, pozwalając jednocześnie odpocząć glutenowi.

Zamiast zwykłego mleka, do ciasta naleśnikowego można użyć mleka migdałowego, mleka sojowego, ryżowego lub kokosowego. Można też zamienić mleko na wodę, np. gazowaną. Mąkę pszenną można zastąpić pełnoziarnistą. Naleśniki będą miały taki trochę orzechowy smak, ale nie będą już tak delikatne.

Więcej przepisów na naleśniki:

Ciasto na naleśniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki mleka (czasem 2 szklanki - zależy od mąki)
  • 2 duże jajka
  • 1-2 łyżeczki cukru waniliowego, cukru pudru lub cukru cytrynowego do posypania naleśników
  • 4 łyżki stopionego i wystudzonego masła
  • kilka kropel soku z cytryny
  • masło lub olej do smażenia

Przepis na naleśniki:


Krok 1.
  • W misce rozmieszać  przesianą mąkę, sól, cukier. W środku zrobić wgłębienie, do którego wlać następnie roztrzepane z mlekiem jajka oraz masło.
  • Starannie wymieszać wszystkie składniki, tak aby nie było żadnych grudek. W razie potrzeby dodać odrobinę mleka. SPOSÓB 2: wszystkie składniki zmiksować od razu razem przez około 10 sekund, aż ciasto będzie gładkie.
  • Gotowe ciasto na naleśniki odstawić na około 10 minut, aby 'odpoczęło'. Rozgrzać patelnię.
Krok 2.
  • Przy pomocy ręcznika papierowego lub pędzelka natrzeć patelnię cienką warstwą tłuszczu.
  • Na środek patelni wlać porcję ciasta. Obracać wokół w ruchu okrężnym, aby równomiernie pokryć dno patelni. Smażyć naleśniki na lekko złoty kolor. 
Podanie
Naleśniki układać na talerzu. Połowę naleśnika posypać np. cukrem waniliowym, a następnie złożyć na pół i jeszcze raz w trójkąt. Po wierzchu jeszcze raz posypać cukrem. Naleśniki skropić sokiem z cytryny, można podać z owocami i bitą śmietaną.

Mam nadzieję, że przepis na naleśniki spodoba się Tobie i Twojej rodzinie :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Cieszę się, że tutaj jesteś i będzie mi bardzo miło, jeżeli jeszcze mnie odwiedzisz :)

Zapraszam do obserwacji @moja_ksiazka_kucharska na IG oraz Facebooku.

Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Naleśniki.

naleśniki
Naleśniki.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger