Tortellini w sosie pomidorowym
/
0
Tortellini w sosie pomidorowym. |
Tortellini w sosie pomidorowym - świeży smak, proste składniki.
Tortellini w sosie pomidorowym to wyjątkowo szybkie i pyszne danie, które przygotujesz w mniej niż 30 minut. Nie ma tu fantazyjnych składników, a wszystko, co potrzebne jest nie drogie i łatwo dostępne. Można korzystać z sezonowych składników - latem użyć świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki w zimie. Przygotowanie tortellini w sosie pomidorowym jest proste, a wszystko dzieje się w jednym garnku. Oto kilka szybkich wskazówek, jak to zrobić (dokładny przepis znajduje się poniżej):
- Ugotuj tortellini al'dente, odcedź i trzymaj pod przykryciem.
- Podsmaż cebulę i czosnek, dodaj pozostałe składniki sosu pomidorowego i doprowadź do wrzenia - gotuj aż sos zgęstnieje, a następnie dodaj tortellini i wymieszaj.
- Gotowe danie posyp startym parmezanem, sezamem albo posiekaną pietruszką, udekoruj świeżą bazylią i podawaj :)
Inne pyszne dodatki do tortellini w sosie pomidorowym.
Oto kilka świetnych dodatków do tortellini w sosie pomidorowym, które sprawią, że to pyszne danie będzie jeszcze lepsze:
- MIĘSO: hiszpańska kiełbasa, salami, rozdrobniony kurczak, klopsiki, krewetki
- WARZYWA: pieczony bakłażan albo cukinia, szpinak, jarmuż, marynowane karczochy,pieczarki
- SER: ricotta, parmezan, mozzarella, grana padano
Tortellini w sosie pomidorowym - składniki:
- około 200g ulubionego tortellini
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 3-4 ząbki czosnku posiekane lub starte na tarce
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki roztartego w dłoniach suszonego tymianku
- około 3/4 szklanki bulionu lub wody
- sól, pieprz i cukier do smaku
- oliwa z oliwek
dodatkowo:
- tarty parmezan, grana padano, ricotta lub inny ulubiony
- świeża bazylia, natka pietruszki
- sezam
Przepis na tortellini w sosie pomidorowym:
Krok 1.
- Tortellini ugotować al'dente, odcedzić i trzymać pod przykryciem
Krok 2.
- Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać zioła, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, wodę lub bulion i przyprawy - gotować na wolnym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje.
- Do sosu pomidorowego włożyć ugotowane wcześniej tortellini, wymieszać, chwile razem gotować. Gotową potrawę doprawić do smaku, przed podaniem posypać ulubionym serem i świeżymi ziołami.
Miłego gotowania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz