Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Paluchy serowe z ciasta francuskiego

Paluchy serowe z ciasta francuskiego.

 Chrupiące paluchy serowe z ciasta francuskiego z paprykowo-pomidorowym pesto.

     Niezwykle chrupiące paluchy serowe z szynką, paprykowo-pomidorowym pesto, z tartą mozzarellą i tymiankiem. Pyszna i szybka przekąska na imprezę albo kolację.


Składniki na serowe paluchy z serem z ciasta francuskiego:

  • 2 prostokątne płaty ciasta francuskiego
  • słoiczek pesto paprykowo-pomidorowego
  • starty ser mozzarella
  • kilka plasterków szynku (tak aby wystarczyło no obłożenie całego ciasta)
  • suszony tymianek do oprószenia
  • roztrzepane żółtko do posmarowania z wierzchu 

Przepis na paluchy serowe z ciasta francuskiego:


Krok 1.
  • Płat ciasta francuskiego rozłożyć na płasko, posmarować pesto paprykowo-pomidorowym, następnie ułożyć plasterki szynki i posypać tartym serem, oprószyć tymiankiem.
  • Drugi płat ciasta francuskiego również posmarować pesto, przykryć nim wcześniej przygotowany płat z szynką i serem. 
  • Pokroić ciasto na paski o szerokości około 3cm. Każdy pasek ostrożnie skręcić wokół własnej osi, aż powstanie ładna spirala, odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wszystkie przygotowane paluchy z ciasta francuskiego posmarować z wierzchu roztrzepanym żółtkiem i posypać tartym serem - piec w 180 stopniach, przez około 15 minut, lub do czasu, aż paluchy staną się złociste i chrupiące.
Miłego gotowania!

paluchy z ciasta francuskiego z serem
Paluchy z ciasta francuskiego z serem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger