USZKA Z GRZYBOWYM FARSZEM
USZKA Z GRZYBOWYM FARSZEM
Klasyczna pozycja na wigilijnym stole. Tradycyjnie podajemy je do czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Lepienie uszek zajmuje sporo czasu, jednak warto się poświęcić :)
Przepis na czerwony barszczyk znajdziecie tutaj>>
Polecam przepis na uszka z grzybami!
SKŁADNIKI:
- kapelusze borowików ugotowane w wywarze
- cebula
- płaska łyżeczka masła
- sól, pieprz
- 2 łyżki tartej bułki
- szklanka mąki
- szczypta soli
- surowe żółtko
- łyżka oliwy
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- mąka do posypania stolnicy
- sól (do wody na gotowanie uszek)
- łyżka oleju
Krok 1.
Przygotowujemy farsz: ugotowane grzyby najdrobniej siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę. Bardzo drobno posiekaną cebulę zasmażamy na maśle, gdy się zeszkli, łączymy z grzybami, całość przez chwilę zasmażamy, dodajemy przyprawy, tartą bułkę, odstawiamy do wychłodzenia.
Krok 2.
Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki wkładamy do malaksera, wyrobione, gładkie i sprężyste ciasto pozostawiamy na 10 minut, aby "odpoczęło".
Krok 3.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy 2 cienkie placki, kroimy kwadraty o boku 3cm, na środku każdego kwadratu kładziemy małą łyżeczkę farszu, składamy po przekątnej i zlepiamy boki trójkąta, 2 rogi powstałego trójkąta łączymy i mocno zaciskamy wokół palca.
Układamy uszka na posypanej mąką stolnicy. Gotujemy w osolonej, z dodatkiem łyżki oleju wodzie, gdy wypłyną, zmniejszmy ogień i gotujemy jeszcze przez 3 minuty.
Po wyjęciu uszek łyżką cedzakową można je delikatnie posmarować tłuszczem, np. masłem, aby się zbyt mocno nie skleiły.
Podajemy zalane bardzo gorącym barszczem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza