USZKA Z GRZYBOWYM FARSZEM


www.e-ksiazkakucharska.pl

USZKA Z GRZYBOWYM FARSZEM 

Klasyczna pozycja na wigilijnym stole. Tradycyjnie  podajemy je do czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Lepienie uszek zajmuje sporo czasu, jednak warto się poświęcić :)

Przepis na czerwony barszczyk znajdziecie tutaj>> 

Polecam przepis na uszka z grzybami!


SKŁADNIKI:
  • kapelusze borowików ugotowane w wywarze
  • cebula
  • płaska łyżeczka masła
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki tartej bułki
ciasto:
  • szklanka mąki
  • szczypta soli
  • surowe żółtko
  • łyżka oliwy
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • mąka do posypania stolnicy
  • sól (do wody na gotowanie uszek)
  • łyżka oleju
 
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy farsz: ugotowane grzyby najdrobniej siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę. Bardzo drobno posiekaną cebulę zasmażamy na maśle, gdy się zeszkli, łączymy z grzybami, całość przez chwilę zasmażamy, dodajemy przyprawy, tartą bułkę, odstawiamy do wychłodzenia.

Krok 2.
Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki wkładamy do malaksera, wyrobione, gładkie i sprężyste ciasto pozostawiamy na 10 minut, aby "odpoczęło". 

Krok 3.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy 2 cienkie placki, kroimy kwadraty o boku 3cm, na środku każdego kwadratu kładziemy małą łyżeczkę farszu, składamy po przekątnej i zlepiamy boki trójkąta, 2 rogi powstałego trójkąta łączymy i mocno zaciskamy wokół palca.
Układamy uszka na posypanej mąką stolnicy. Gotujemy w osolonej, z dodatkiem łyżki oleju wodzie, gdy wypłyną, zmniejszmy ogień i gotujemy jeszcze przez 3 minuty.
  Po wyjęciu uszek łyżką cedzakową można je delikatnie posmarować tłuszczem, np. masłem, aby się zbyt mocno nie skleiły.
Podajemy zalane bardzo gorącym barszczem.

Smacznego :) 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger