Ogórki krokodylki
/
6
![]() |
Ogórki krokodylki. |
Ogórki krokodylki
Chrupiące ogórki krokodylki z chili i czosnkiem w słodko-pikantnej zalewie po meksykańsku.
Krokodylki to fantastyczna przekąska, dodatek do kanapek, sałatek albo do obiadu. Ogórki mają zrównoważony smak - słodki i ostry komponują się idealnie w połączeniu z wyrazistym aromatem czosnku i lekko kwaskowej zalewy. Przepis na krokodylki warto zapamiętać - mój ulubiony i niezawodny. Ogórki są przepyszne, chrupiące, bardzo ostre i bardzo dobrze się przechowują. Wszystkim smakują :)
Krokodylki
Aby zrobić najbardziej chrupiące krokodylki potrzebujemy małych ogórków gruntowych. Te większe też ewentualnie można wykorzystać, należy je jednak pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki.
Przetwory domowe na zimę: kilka przepisów, które mogą Ci się spodobać:
- Sałatka z ogórków szwedzka>>>
- Kapusta czerwona do słoików>>>
- Marynowana fasolka szparagowa, przepis>>>
- Marynowane młode buraczki>>>
- Ogórki w zalewie curry z kurkumą>>>
- Ogórki w musztardzie>>>
- Cukinia marynowana w curry na zimę>>>
- Cebula marynowana z koprem>>>
- Ogórki konserwowe na zimę najlepsze>>>
![]() |
Ogórki krokodylki. |
Składniki i przyprawy na ogórki krokodylki
- 2,5kg świeżych ogórków gruntowych
- 4 łyżki soli
Ogórki krokodylki zalewa:
- 1,5 szklanki octu 10%
- 600g cukru
- 1 główka czosnku, drobno siekamy ząbki
- 1 łyżka chili w płatkach
- 8 łyżek oleju
Ogórki krokodylki przepis
Krok 1.
- Małe ogóreczki gruntowe starannie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na ćwiartki. Ogórki zasypujemy solą i odstawiamy na około 4-6 godzin, aby puściły sok. Po tym czasie odlewamy wodę z ogórków.
- Gotujemy zalewę z octu, cukru, posiekanego czosnku, chili i oleju. Wystudzoną zalewę wlewamy do ogórków, mieszamy i odstawiamy na około 12 godzin.
Krok 3.
- Zamarynowane krokodylki z chili i czosnkiem układamy w miarę ciasno w słoikach i dopełniamy zalewą. W słoiczkach, między ogórkami mogą gromadzić się bąbelki powietrza - długim patyczkiem np. do szaszłyków poruszać ogóreczkami, aby umożliwić odpływ bąbelków na powierzchnię. W razie potrzeby dopełnić słoiczki zalewą. Krokodylki mocno zakręcić i zapasteryzować w garnku z wodą przez około 20 minut od momentu zagotowania. Zostawić na 5 minut i wyjąć słoiczki. Odstawić na czystą, kuchenną ściereczkę do góry dnem. Gdy krokodylki ostygną, przenieść w chłodne, ciemne i suche miejsce na przechowywanie.
Mam nadzieję, że przepis na ogórki krokodylki spodoba się Tobie i twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Miłego gotowania!
to tylko z octu ta zalewa? bez wody?
OdpowiedzUsuńWode puszczą ogórki, nie potrzeba dodawać więcej.
UsuńZrobil się biały osad na dnie słoika czy są wciąż dobre?
OdpowiedzUsuńOgórki bardzo dobrze się przechowują (wszystkie słoiczki:), nadal są świetne :) Od wielu lat robię z tego przepisu i nigdy nie przytrafił się biały nalot.
UsuńNIe bardzo rozumiem, mam odlać wodę z ogórków którą puściły? czyli mam ją dodać do octu? a nie wylać?
OdpowiedzUsuńNie dodajemy wody do zalewy - woda, którą puściły posolone ogórki nie będzie potrzebna.
Usuń