Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Ogórki krokodylki

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ogórki krokodylki.

Ogórki krokodylki

     Chrupiące ogórki krokodylki z chili i czosnkiem w słodko-pikantnej zalewie po meksykańsku.

 Krokodylki  to fantastyczna przekąska, dodatek do kanapek, sałatek albo do obiadu. Ogórki mają zrównoważony smak - słodki i ostry komponują się idealnie w połączeniu z wyrazistym aromatem czosnku i lekko kwaskowej zalewy. Przepis na krokodylki warto zapamiętać - mój ulubiony i niezawodny. Ogórki są przepyszne, chrupiące, bardzo ostre i bardzo dobrze się przechowują. Wszystkim smakują :)


Krokodylki

     Aby zrobić najbardziej chrupiące krokodylki potrzebujemy małych ogórków gruntowych. Te większe też ewentualnie można wykorzystać, należy je jednak pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki.


Przetwory domowe na zimę: kilka przepisów, które mogą Ci się spodobać:


ogórki krokodylki
Ogórki krokodylki.


Składniki i przyprawy na ogórki krokodylki

  • 2,5kg świeżych ogórków gruntowych
  • 4 łyżki soli

Ogórki krokodylki zalewa:

  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 600g cukru
  • 1 główka czosnku, drobno siekamy ząbki
  • 1 łyżka chili w płatkach
  • 8 łyżek oleju


Ogórki krokodylki przepis

     Krok 1.

  • Małe ogóreczki gruntowe starannie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na ćwiartki. Ogórki zasypujemy solą i odstawiamy na około 4-6 godzin, aby puściły sok. Po tym czasie odlewamy wodę z ogórków.
  • Gotujemy zalewę z octu, cukru, posiekanego czosnku, chili i oleju. Wystudzoną zalewę wlewamy do ogórków, mieszamy i odstawiamy na około 12 godzin.
Krok 3.
  • Zamarynowane krokodylki z chili i czosnkiem układamy w miarę ciasno w słoikach i dopełniamy zalewą. W słoiczkach, między ogórkami mogą gromadzić się bąbelki powietrza - długim patyczkiem np. do szaszłyków poruszać ogóreczkami, aby umożliwić odpływ bąbelków na powierzchnię. W razie potrzeby dopełnić słoiczki zalewą. Krokodylki mocno zakręcić i zapasteryzować w garnku z wodą przez około 20 minut od momentu zagotowania. Zostawić na 5 minut i wyjąć słoiczki. Odstawić na czystą, kuchenną ściereczkę do góry dnem. Gdy krokodylki ostygną, przenieść w chłodne, ciemne i suche miejsce na przechowywanie. 
Mam nadzieję, że przepis na ogórki krokodylki spodoba się Tobie i twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Miłego gotowania!

krokodylki ogórki

przepis na ogórki krokodylki


2 komentarze:

  1. Anonimowy02 lipca

    to tylko z octu ta zalewa? bez wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wode puszczą ogórki, nie potrzeba dodawać więcej.

      Usuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger