Kotlety z piersi kurczaka panierowane
/
0
Kotleciki z piersi kurczaka w panierce |
Kotlety z piersi kurczaka w panierce
Kotleciki z piersi kurczaka w chrupiącej panierce. Kotlety marynowane w mieszance jajecznej ze słodką papryką, mielonym czosnkiem, maggi, solą, pieprzem i sokiem cytrynowym.
- prosty przepis na idealne kotleciki dla dzieci
- kurczak jest delikatny, mięciutki i soczysty za każdym razem
- idealne kotlety na szybki i pyszny obiad
Kotlety z kurczaka. |
Kotlety z kurczaka składniki:
- około 500g filetów z kurczaka (2 duże piersi)
- 2 małe jajka lub 1 duże
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- szczypta chili
- 1 łyżeczka maggi
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
- bułka tarta lub Panko do panierowania
- tłuszcz do smażenia
dodatkowo można podać:
- tłuczone ziemniaki
- buraczki na ciepło (przepis>>>)
- surówka z marchewki i jabłka do obiadu (przepis>>>)
- surówka z białej kapusty i pora (przepis>>>)
Kotlety z piersi kurczaka przepis
Krok 1.
- Filety z kurczaka umyć, osuszyć, odkroić błonki i mniejsze polędwiczki. Każdego fileta przekroić wzdłuż poziomo na pół, aby otrzymać 4 płaskie kotlety. Można delikatnie rozbić tłuczkiem
- W miseczce roztrzepać jajka z mieloną papryką, czosnkiem, solą, chili, pieprzem, oliwą, sokiem z cytryny i maggi. Do mieszanki jajecznej włożyć przygotowane kotlety i polędwiczki z kurczaka, wymieszać i odstawić na chwilę do zamarynowania.
Krok 2.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz.
- Kotlety z kurczaka wyjmować z mieszanki jajecznej i panierować w bułce tartej lub Panko - od razu kłaść na średnio rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone kotlety z kurczaka układamy na papierowym ręczniku, aby ociekły z tłuszczu. Podajemy np. z tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Mam nadzieję, że przepis na kotlety z piersi kurczaka spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Miłego gotowania!
Kotlety z piersi kurczaka. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz