![]() |
Buraczki na ciepło fot. Moja Książka Kucharska |
Przepis na klasyczne buraczki do obiadu na ciepło.
Pyszna sałatka z gotowanych, tartych buraczków ćwikłowych. Tradycyjny przepis na zasmażane buraczki na smalcu, doprawione octem winnym oraz cukrem. Domowe buraczki na ciepło to fantastyczny dodatek do drugiego dania: do kotleta mielonego, schabowego, a także do pieczonej kaczki lub gęsi.
Jak zrobić buraczki na ciepło do obiadu - klasyczny przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.
Oto składniki i przyprawy na buraczki na ciepło.
![]() |
Buraczki na ciepło do obiadu fot. Moja Książka Kucharska |
Składniki na buraczki zasmażane do obiadu:
- 1 kg buraków ćwikłowych
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki octu winnego
- 1-2 łyżeczki cukru
- sól do smaku
Przygotowanie buraczków zasmażanych do obiadu - przepis krok po kroku:
Krok 1.
- buraczki wyszorować, włożyć do garnka i ugotować w skórkach - wystudzić
- ze smalcu i mąki przygotować jasną zasmażkę
Krok 2.
- Ostudzone buraczki obrać ze skórek i zetrzeć na tarce do jarzyn z małymi oczkami
- Starte buraczki dodać do przygotowanej zasmażki i zagotować. Buraczki doprawić do smaku solą, octem, cukrem oraz pierzem.
Gotowe buraczki podajemy na ciepło jako dodatek do drugiego dania. Buraczki na ciepło najlepiej smakują z pieczoną kaczką lub gęsią. Fantastyczne z mielonymi lub schabowymi i tłuczonymi ziemniakami z koperkiem.
Smacznego :)
![]() |
Buraczki na ciepło do obiadu fot. Moja Książka Kucharska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz