Buraczki na zimę z czosnkiem i cebulą
/
2
Buraczki na zimę. |
Buraczki na zimę
Bardzo prosty przepis na tarte buraczki na zimę do słoików. Buraki do słoików z czosnkiem i cebulą będą doskonałym dodatkiem do każdego, domowego obiadu.
- idealne buraczki do kotletów mielonych, schabowych lub pieczonej kaczki
- przepis krok po kroku
- znakomite buraczki na zimę
Buraczki do słoików
Z tego przepisu na buraczki przygotujecie około dziewięć 0,5 litrowych słoików. Ugotowane i starte buraczki zalewamy wystudzoną zalewą z octu, cukru, wody i przypraw. Odstawiamy na kilkanaście godzin, a następnie zagotowujemy całość i gorące przekładamy do słoików. Nie pasteryzuję takich buraków. Świetnie się przechowują.
Buraczki na zimę. |
Buraczki tarte na zimę - składniki:
- 3kg buraczków ćwikłowych
- 3 cebule
- 3 duże ząbki czosnku
- 1,5 łyżki soli
Zalewa do buraczków:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- po 9 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego
- 9 listków laurowych
Buraczki na zimę przepis
Zobacz wypróbowany, znakomity przepis na domowe buraczki na zimę do słoików.
Krok 1.
- Buraki dokładnie umyć, ugotować w skórkach i wystudzić. Następnie obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi lub małymi oczkami.
- Z podanych składników ugotować zalewę do buraczków.
Krok 2.
- Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę.
- Przygotowane warzywa wymieszać z solą i przestudzoną marynatą. Przykryć i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie zagotować wszystko razem, gorące przełożyć do słoików i mocno zakręcić. Słoiczki z buraczkami odstawić do góry dnem na czystą, kuchenną ściereczkę. Gdy całkowicie ostygną, przenieść w chłodne i ciemne miejsce na przechowanie.
Mam nadzieję, że przepis na buraczki spodoba się Tobie i twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Oto kilka innych przepisów na domowe przetwory na zimę, które mogą Ci się spodobać:
- Ogórki konserwowe przepis>>>
- Ketchup z cukinii>>>
- Dżem z agrestu>>>
- Sałatka z ogórków szwedzka przepis 2>>>
- Kompot z agrestu z truskawkami>>>
- Ogórki krokodylki >>>
- Kompot truskawkowy na zimę>>>
- Kompot z wiśni na zimę>>>
- Kapusta czerwona na zimę>>>
- Marynowane młode buraczki>>>
Miłego gotowania!
Buraczki na zimę. |
Czy wlewamy marynatę wraz z ziarnami i liśćmi laurowymi?
OdpowiedzUsuńMożna razem z ziarenkami ziela oraz listkami laurowymi, rozdzielając je wówczas równomiernie do każdego słoika.
Usuń