Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Buraczki na zimę z czosnkiem i cebulą

buraczki na zimę
Buraczki na zimę.

 Buraczki na zimę

     Bardzo prosty przepis na tarte buraczki na zimę do słoików. Buraki do słoików z czosnkiem i cebulą będą doskonałym dodatkiem do każdego, domowego obiadu. 
  • idealne buraczki do kotletów mielonych, schabowych lub pieczonej kaczki
  • przepis krok po kroku
  • znakomite buraczki na zimę

     

Buraczki do słoików


      Z tego przepisu na buraczki przygotujecie około dziewięć 0,5 litrowych słoików. Ugotowane i starte buraczki zalewamy wystudzoną zalewą z octu, cukru, wody i przypraw. Odstawiamy na kilkanaście godzin, a następnie zagotowujemy całość i gorące przekładamy do słoików. Nie pasteryzuję takich buraków. Świetnie się przechowują.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Buraczki na zimę.



Buraczki tarte na zimę - składniki:

  • 3kg buraczków ćwikłowych
  • 3 cebule
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki soli

Zalewa do buraczków:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • po 9 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego
  • 9 listków laurowych

Buraczki na zimę przepis


Zobacz wypróbowany, znakomity przepis na domowe buraczki na zimę do słoików. 

Krok 1.
  • Buraki dokładnie umyć, ugotować w skórkach i wystudzić. Następnie obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi lub małymi oczkami. 
  • Z podanych składników ugotować zalewę do buraczków.
Krok 2.
  • Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę.
  • Przygotowane warzywa wymieszać z solą i przestudzoną marynatą. Przykryć i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie zagotować wszystko razem, gorące przełożyć do słoików i mocno zakręcić. Słoiczki z buraczkami odstawić do góry dnem na czystą, kuchenną ściereczkę. Gdy całkowicie ostygną, przenieść w chłodne i ciemne miejsce na przechowanie.
Mam nadzieję, że przepis na buraczki spodoba się Tobie i twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Oto kilka innych przepisów na domowe przetwory na zimę, które mogą Ci się spodobać:

2 komentarze:

  1. Anonimowy18 września

    Czy wlewamy marynatę wraz z ziarnami i liśćmi laurowymi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można razem z ziarenkami ziela oraz listkami laurowymi, rozdzielając je wówczas równomiernie do każdego słoika.

      Usuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger