Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Zupa z soczewicy - rozgrzewający klasyk na każdą porę roku

 

zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy.

Zupa z soczewicy

Zdrowa, pożywna i niewiarygodnie sycąca - tak w skrócie można opisać zupę z soczewicy. To danie, które zdobywa coraz większą popularność wśród miłośników zdrowego odżywiania, a jej różnorodność smaków zachwyca nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przygotowanie soczewicowej uczty jest prostsze niż myślisz.


Czym zachwyca zupa z czerwoną soczewicą?

Soczewicowa zupa jest nie tylko pyszna, ale i niesamowicie zdrowa. Czerwona soczewica jest bogata w białko i błonnik, a także witaminy i minerały. W dodatku, zupa z czerwoną soczewicą jest idealnym rozwiązaniem dla osób szukających lekkich, ale sycących posiłków.


Składniki zupy z soczewicą i pomidorami

Aby przygotować krem z czerwonej soczewicy będziesz potrzebować:

  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1,2 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych w soku (około 400g)
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
  • szczypta nasion kuminu (opcjonalnie)
  • szczypta cynamonu
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • świeża kolendra lub pietruszka do posypania
  • sok z cytryny do smaku


Jak zrobić doskonałą zupę z soczewicą - przepis krok po kroku

  1. Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, aż woda będzie klarowna.
  2. W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i marchewkę, smażyć na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną.
  3. Dodać czosnek, kolendrę, słodką i ostrą paprykę oraz szczyptę cynamonu i ewentualnie nasion kuminu. Smażyć przez kolejne 2 minuty.
  4. Wlać bulion, dodać pomidory z puszki wraz z sokiem i dokładnie wymieszać. 
  5. Dodać soczewicę i gotować na małym ogniu do miękkości, około 20-25 minut.
  6. Gdy soczewica będzie miękka, zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Przed podaniem posypać świeżą kolendrą lub pietruszką dla dodania świeżości i aromatu.  Zupę można zabielić odrobiną gęstej śmietany.
Zupę podajemy gorącą, najlepiej ze świeżym, chrupiącym pieczywem, które doskonale komponuje się z bogatym smakiem zupy.


zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy.




Dodatki, przechowywanie i odgrzewanie zupy soczewicowej


Można dodać kilka kropel oleju sezamowego dla orientalnego akcentu. Wierzch zupy można posypać chrupiącymi grzankami lub ziarnami dyni dla dodatkowej tekstury. Można również dodać ser feta lub łyżkę jogurtu greckiego dla kremowości i bogatego smaku.

Jeśli zostanie Ci zupa, bez problemu przechowasz ją w lodówce. Pamiętaj, że soczewica wchłania płyn, więc przed odgrzewaniem warto dodać nieco wody lub bulionu. Delikatnie podgrzej na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby zupa nie przywarła do dna.


Oto kilka innych przepisów na zupy, które mogą Ci się spodobać:


www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa z soczewicy.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger