Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Cielęcina ze szparagami i sosem holenderskim

 

cielęcina ze szparagami i sosem
Cielęcina ze szparagami i sosem holenderskim.

Cielęcina ze szparagami i sosem holenderskim: elegancki przepis na świąteczny stół

Odkryj sekret wykwintnej wielkanocnej uczty z naszym przepisem na cielęcinę ze szparagami, podaną z aksamitnym sosem holenderskim. To danie, które łączy w sobie delikatność cielęcego udźca, świeżość szparagów i kremowość klasycznego sosu, tworząc doskonałą kompozycję smakową. Przepis ten jest idealny dla tych, którzy chcą zaskoczyć swoich gości nie tylko smakiem, ale również elegancką prezentacją na wielkanocnym stole.


Składniki i Przygotowanie:

1,5 kg udźca cielęcego 2 pęczki szparagów 1 szklanka białego wina 4 ząbki czosnku masło do smażenia Pieprz i sól do smaku Sok z 1 cytryny Szczypta estragonu Na sos: 50 g masła 4 żółtka 1 łyżka octu winnego Sok z cytryny do smaku Szczypiorek, drobno posiekany Pieprz kajeński Biały pieprz

Cielęcina: Mięso oczyść, osusz i natrzyj pieprzem oraz estragonem. W miseczce wymieszaj sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i olej. Marynatą natrzyj mięso i odstaw na minimum 1 godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Mięso umieść w naczyniu żaroodpornym, wlej białe wino i piecz około 1,5 godziny, do miękkości. Podczas pieczenia polewaj mięso powstałym sosem. Szparagi: Szparagi umyj, odłam twardą część. Blanszuj w osolonej wodzie przez 2-3 minuty, następnie zanurz w zimnej wodzie, aby zatrzymać gotowanie. Na patelni rozgrzej trochę masła i szybko podsmaż szparagi, by nabrały złotego koloru. Dopraw solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Sos holenderski: W małym rondelku rozpuść masło i odstaw do przestygnięcia. W kąpieli wodnej ubij żółtka z octem winnym, aż masa zgęstnieje. Powoli dolewaj przestudzone masło, ciągle mieszając. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Dopraw sokiem z cytryny, solą, białym pieprzem i pieprzem kajeńskim. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek. Podawanie: Upieczone mięso cielęce pokrój w plastry. Na talerzu ułóż kilka szparagów, obok ułóż plastry mięsa. Całość polej sosem holenderskim i dekoruj świeżymi ziołami. Cielęcina ze szparagami to wykwintne danie, które pięknie prezentuje się na wielkanocnym stole, a jego wiosenne smaki zachwycą wszystkich gości

Oto kilka innych przepisów na świąteczny obiad, które mogą Ci się spodobać:
cielęcina ze szparagami
Cielęcina ze szparagami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger